Razgovor sa književnicima „Budi dobar prema svom umu“

Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvaćanje sebe i drugih, pronalaženje zadovoljstva u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje sa lijepim i manje lijepim događajima u životu … dio su naše mentalne snage i odraz mentalnog zdravlja. Stoga se danas u stručnim krugovima zna da je mentalno zdravlje dio našeg općeg zdravlja te da predstavlja iznimno važan izvor snage i sigurnosti za pojedinca ali i za odnose u obitelji i društvu.

Politike i usluge koje se bave mentalnim zdravljem odgovornost su svih zemalja Evrope. Stoga Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini želi da organizuje niz događaja pod nazivom „Budi dobar prema svom umu“ tokom kojih ćemo ugostiti bosanskohercegovačke autore/ice i neke od dobitnika Evropske nagrade za književnost, čije se knjige izravno ili neizravno bave pitanjima mentalnog zdravlja.

Razgovor sa književnicima će se održati u četvrtak, 23. januara u 18 sati u Narodnoj Univerzitetskoj Biblioteci Derviš Sušić Tuzla.

Književnici/e: Lejla Kalamujic, Selma Kešetović, Senka Marić, Tanja Stupar Trifunovic i Faruk Šehić

Moderatorica: Kristina Ljevak

Ovim događajem se nadamo da ćemo osvijetliti pitanja mentalnog zdravlja koja su i dalje široko stigmatizirana u Bosni i Hercegovini, te se suočiti sa prevencijom mentalnih problema, zalažući se za socijalnu uključenost i prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom, kazali su organizatori.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara