Promocija knjige “Tuzlansko naselje Plane i njegova okolina kroz veijeme”

Večeras u 17,oo sati u “Američkom kutku” Narodne univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić”, odražana je promocija knjige “Tuzlansko naselje Plane i njegova okolina kroz vrijeme”, autora Sadika Fejzića.

Urednik ovog značajnog djela je književnik Mehmed Pargan, lektorica  Alma Selesković, koja je unuka samog autora, gospodina Sadika Fejzića, dok je izdavač BMG – Bosanska medijska grupa Tuzla.

Sadik Fejzić, rođen je 9. maja 1930. godine u naselju Plane kod Tuzle. Plane su naselje koje se nalazi na zapadnom ulazu u Tuzlu. Nenametljivo se rasprostiru u gusto raspoređenoj mreži puteva i tvorničkih dimnjaka, koji gravitiraju u saobraćajnom čvorištu Šićki Brod.

Sadik Fejzić

Sadik Fejzić već osamdeset i tri godine živi u Planama, a malo je onih koji svoj zavičaj i svoje rodno mjesto doživljavaju na ovakav način.

Jedan od razloga nastanka ove knjige je “dug” koji je osjećao prema svom naselju gdje je proveo svoje djetinjstvo, svoje najljepše godine i došao već u poodmakle starost.

FK Turbina

U knjizi se spominje i Fudbalski klub “Turbina” Plane formiran davne nam 1973.godine, koji je u svoje vrijeme imao zavidne rezultate u Općinskoj ligi Tuzla. Krajem osamdesetih godina zbog neadekvatnih uslova treniranja i održavanja klub se nažalost zatvara.

U knjizi je napisano i tabelarno prikazano imenom i prezimenom doseljavanje domaćinstava i stanovništva u periodu od 1914 do 1941. godine. gdje je zabilježen stalni rast broja stanovnika na području Plana.

NUB Dervis Susic

GALERIJA SLIKA

(aktuelno.ba/ Foto – Faruk Imamović)

 

Komentari

Komentara