Prognoza:U BiH danas snijeg ili susnježica

Meteorolozi za danas u prijepodnevnim satima najavljuju snijeg ili susnježicu u Krajini, te u zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostatku naše zemlje padat će kiša.

Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, postepeni pad temperature zraka u centralnim i sjeveroistočnim područjima će usloviti prelazak kiše u susnježicu ili snijeg.

Prognozirana količina padavina se kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše.

U Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 kilometara na sat. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti.

Temperatura zraka u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne i Hercegovine kretat će se između 0 i 4 stepena. U ostatku zemlje između 8 i 14, a na jugu i do 16 stepeni.

Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata će uzrokovati jačanje tegoba.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze i malaksalosti.

Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, posebno astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara