Prekogranična saradnja: Energetska obnova škola

Svečanosti otvaranja obnovljene i energetski efikasne takozvane „pametne škole“, Osnovne škole Sibinjskih žrtava  u Sibinju, u Brodsko – posavskoj županiji prisustvovala je i delegacija Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona.

Energetska obnova škole realizovana je u okviru 1,6 miliona eura vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“. Projekat “Pametne škole” investirao je u energetsku obnovu 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Projekt se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –BiH – Crna Gora 2014-2020. a provodi ga vodeći partner Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. U projekat su uključeni i Tuzlanski kanton, Brodsko –posavska županija, Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo-BED.

Ukupna vrijednost obnovljene škole u Sibinju je 575 hiljada eura što je obuhvatilo novu izolaciju vanjskih zidova zgrade, postavljanje kamene vune i nove fasade, novu stolariju, nove termo ventile kao i kompletnu krovnu konstrukciju i krov. Obnovljenu školu službeno je otvorio Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko – posavske županije zajedno sa ministrom privrede Tuzlanskog kantona Osmanom Puškarom.

Prema riječima ministra Puškara, pored vrijednosti investicija treba istaknuti i vrijednost znanja koje ostaje te izvanrednu međudržavnu saradnju i mnoge nove kontakte i buduće saradnje koje su ovim projektom započele.

Projektom je predviđena rekonstrukcija i obnova ukupno 6 školskih objekata na području TK. Do sada su završene rekonstrukcije i epitet „pametne škole” su, osim škole u Gornjoj Tuzli, dobile JU Osnovna škola Sapna, Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić” u Kladnju, JU OŠ „Ivan Goran Kovačić” Gradačac, OŠ „Grivice”, PŠ „Omazići” u Banovićima.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara