Predstavljena zbirka poezija „Vatan“, akademika Šefketa Krcića

Sinoć je u Američkom kutku u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, održana promocija knjige „Vatan“, akademika prof.dr. Šefketa Krcića. O knjizi su govorili, akademik  prof.dr.Enver Halilović, prof.dr.Kadrija Hodžić, prof.dr. Izet Šabotić i književnik Mehmed Đedović.

Na samom početku prisutnima se obratila direktorica Biblioteke Mirna Trifković, izrazivši svoje zadovoljstvo što se na samom početku njenog mandata održavaju značajni kulturni događaji, kao što je promocija zbirke poezije „Vatan“, akademika Krcića.

Bogatom književnom pjesničkom opusu profesor Šefket Krcić pridodao je zbirku pjesama „Vatan”. Vatan je filozofsko-pjesničko djelo koje autor počeo sa pisanjem prije više od tri decenije, a koje obrađuje teme, zavičaja, Sandžaka, Bosne, običaja, načina života u sandžačkim provincijama.  Djelo ima 10 ciklusa i predstavljaju autorovu filozofija života, i ljubav prema vatanu.

Autor za ovu knjigu kaže da je njegova „knjiga života“ i njeno prvo izdanje bilo je prije dvadeset godina kada je njen urednik  bio eminentni književnik Nusret Idrizović

  • Za mene je Vatan domovina, odnosno Bosna i Sandžak, to jeste pogled na svijet.

Vatan je i način života, jer bez Vatana nema života. Obradovao me akademik Jahić rekavši mi da je preko stotinu pojmova iz ove knjige stavio u riječnik Bosanskog jezika, kazao je autor Krcić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara