Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Hrvata iz Tuzle

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike Hrvata s područja Tuzlanske županije u Bosni i Hercegovini,  na čelu s Mijom Krešićem, zastupnikom u Skupštini Tuzlanske županije te ministrima u Vladi Tuzlanske županije, Božom Antunovićem i Zvonimirom Iveljićem.
Politički predstavnici Hrvata s područja Tuzlanske županije zahvalili su predsjedniku Josipoviću na kontinuiranoj potpori njihovim nastojanjima da osiguraju opstanak i jednakopravnost u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Naglašena je potreba razvijanja dobrih odnosa BiH i Hrvatske. Predstavnici Hrvata istakli su pozitivne pomake u međunacionalnim odnosima nakon posjete predsjednika Josipovića Tuzli, u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini. Na sastanku je konstatirano kako Vlada Republike Hrvatske, posebice putem Državnog ureda za Hrvate izvan RH pruža važnu pomoć usmjerenu na povratak, izgradnju institucija, te kulturnu, prosvjetnu i druge djelatnosti. Naglašeno je kako se i dalje treba raditi na pravima vezanim za konstitutivnost hrvatskog naroda, posebno kada je riječ o obrazovanju na hrvatskom jeziku i programu nacionalne skupine predmeta u javnim školama. Kao problem, istaknuta je i potreba razmjerne zastupljenosti Hrvata u javnim službama i poduzećima.
Predsjednik Josipović je istaknuo kako su odnosi s BiH iznimno važni za Republiku Hrvatsku te da će Hrvatska nastaviti svoju politiku dobrosusjedskih odnosa i pomagati projekte važne za hrvatski narod u BiH. Suradnja dviju država, te skladni međunacionalni odnosi u BiH najbolje su jamstvo jednakopravnosti naroda i građana u BiH i jamstvo uspješnog europskog puta za prijateljsku Bosnu i Hercegovinu.

 Ured Predsjednika Republike Hrvatske

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara