Pratite pojavu ‘super krvavog’ Mjeseca uz pomoć NASA-e

Astronomski fenomen kojeg svijet vidi jednom u trideset i šest godina dogodit će se u srijedu, a NASA će ga prenositi u cijelosti.

Superkrvavi plavi mjesec je fenomen koji zapravo spaja tri astronomska fenomena u jedan – potpuna pomrčina mjeseca, supermjesec i plavi mjesec.

Supermjesec se pojavljuje kada se Mjesec u svojem putu oko Zemlje približi toliko da na nebu izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. Plavi Mjesec je znanstveno ime za drugi puni mjesec u jednom kalendarskom mjesecu. On se pojavljuje svaki 21. mjesec, odnosno svake dvije godine i osam mjeseci. Sve ove pojave same po sebi ne spadaju u astronomske raritete, no u kombijaciji sa potpunom pomrčinom Mjeseca dolaze svakih 36 godina.

Kako će to izgledati?

Tijekom ovog rijetkog događaja Mjesec će zaći u Zemljinu sjenu te će bijeli disk pretvoriti u narančasti.Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni.

Cijeli fenomen poravnanja Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će jedan sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu Sjevernoameričkog kontinenta prizor će biti vidljiv u zoru prije svitanja, a na Novom Zelandu, Bliskom istoku i istočnoj Rusiji tijekom večeri.

Europa, na našu žalost, nije na popisu mjesta gdje će ovaj fenomen biti vidljiv, no imamo sreće. NASA planira prenositi cijeli događaj uživo putem interneta. Prijenos počinje ove srijede i to točno u 11:30, a moći ćete ga pratiti ovdje.

Tportal.hr

Komentari

Komentara