Poštuj propis, spasi život -Svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila

Jeste li znali da je prema istraživanju obavljenom na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, 12% ispitanih vozila imalo tehničkih nedostataka koji su mogli uzrokovati nesreću.

Obvezan godišnji tehnički pregled upravo i služi otkrivanju nedostataka na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vozila i putnika te na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Prepoznali smo potrebu za informiranjem javnosti o mogućim posljedicama neodržavanja vozila u ispravnom stanju, s obzirom da gotovo svako četvrto vozilo u BiH ne prođe tehnički pregled. Kako se na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama, zbog sadašnjeg načina organizacije očevida, nakon nesreće ne provodi provjera tehničke ispravnosti, u većini slučajeva nije ni moguće utvrditi je li tehnička neispravnost vozila doista bila uzrok prometne nesreće. Umjesto vozila, u nedostatku relevantnih informacija o tehničkom stanju vozila, kao uzročnik prometne nesreće imenuje se neki drugi čimbenik (najčešće „čovjek“). Na taj način, postoji opasnost od krivo interpretiranih statističkih podataka što za posljedicu ima i loše preduvjete za daljnje akcije u svrhu prevencije prometnih nesreća.

Sigurnost vozila je osobito u fokusu medijskih objava u doba godišnjih odmora kad mnogo građana kreće na put prema turističkim odredištima, često osobnim vozilima po autocestama. Autoceste, kao brze prometnice, omogućuju vozačima razvijanje većih brzina pri eksploataciji vozila, što naravno zahtijeva i potpunu tehničku ispravnost vozila.

Kako je vozačima starijih vozila, kojih je u BIH velik udio u ukupnom broju vozila, infrastrukturno omogućeno kretanje velikim brzinama po autocestama, znatno se povećava mogućnost prometnih nesreća s teškim posljedicama.

Dakle, učestali tehnički pregledi vaših vozila su sigurnost za vas i druge oko vas.

UG Pozitiva/aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara