Posjeta delegacije TKC „Yunus Emre“ iz Sarajeva tuzlanskoj biblioteci

Direktor tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“  susreo se juče sa predstavnicima Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ koje je predvodio  Mehmet Akif Yaman, direktor, te profesorima odsjeka Turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli: dr.sc. Mustafa Sever, dr.sc. Lokman Turan i dr.sc.Yavuz Kartalliglu.

Povod za ovu posjetu je planiranje narednih aktivnosti Turskog odjeljenja Biblioteke, kako bi se osnažila saradnja TKC „Yunus Emre“ i Biblioteke, te zajednička organizacija većeg broja kulturnih događaja.

  • Planiramo organizirati u Biblioteci prikazivanje turskih filmova, promocije knjiga, književne večeri, izložbe, te druge interesantne sadržaje. Profesori turkologije takođe će održavati predavanja za studente, ali i za širu publiku. Želja nam je da Turska biblioteka bude mjesto odakle će se predstavljati Centar Yunus Emre, kazao je direktor TKC „Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman, koji ističe da se u dvije škole u Tuzlanskom kantonu uči turski jezik, te da je cilj njegova dalja afirmacija.

Direktor Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla dr.sc Edin Jahić, zahvalio se gostima na posjeti i sa radošću je prihvatio sve planove vezane za rad Turskog odjela u Tuzli, kazavši pri tome da Biblioteka i TKC „Yunus Emre“ iz Sarajeva imaju dugogodišnju saradnju i zajedničke aktivnosti, te će korisnici ovog odjela i svi članovi Biblioteke moći uživati u bogatim kulturno-zabavnim sadržajima.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara