Posađeno drveće za prijatelje i drage osobe

Danas je u Tuzli uspješno završena akcija sadnje drveća „Drvo za prijatelja“. Već četiri godine uzastopno, još od 2016. godine, akciju uspješno organizira Fondacija tuzlanske zajednice u sjećanje na pokojnu kolegicu Angelinu Hodžić.

Budući da su i mnogi građani željeli posaditi drvo za prijatelja, od ove godine akcija „Drvo za Angelinu“ prerasla je u akciju „Drvo za prijatelja“. Osim za Angelinu, sadnice su posvećene i drugim dobrim ljudima, prijateljima, rodbini i najmilijima.

Ove godine sadnice su posvetili: Alenka Savić za Irenu Savić, Samir Memišević za Alita Asovića, Azra Delmanović za Azru Mujakić, Fikreta Delmanović za Rusmira Delmanovića, Jasmina i Danijel Stuhli za Jasmina Musića, Selma Imamović za Amelu Berbić, Emir Imamović za Ismeta Imamovića, Bedrana Kaletović za Nerinu Šabić, Tatjana Aščić za Željku Ninić i Dijanu Ninić, Jasmin Smajić i Mersudina Smajić za Satka Smajića, Lets Do It za Nermina Čelikovića, Adela Marinović za voljenu mamu Marinu Marinović i anonimnu osobu, Marina Stjepanović za voljenog tatu Vladu Tomića i voljenog sina Nikolu Stjepanovića, Mirza Mulaosmanović za Muhameda s.a.v.s..

Zahvaljujući donacijama više od 50 dobrih ljudi i društveno odgovornih preduzeća premašen je planirani iznos te je prikupljeno preko 4.500 KM za više od 100 drvorednih sadnica javora, japanske trešnje, breze, oraha i drugog drveća.  Kao i prošle godine, u kupovini sadnica značajno je učestvovala misija OSCE Tuzla. Donacije su doprinijele da se lik i djelo Angeline Hodžić i drugih dobrih ljudi, prijatelja, rodbine, najmilijih nikada ne zaboravi.

Akcija sadnje započela je u 09:30 na Bulevaru, a zbog velikog broja sadnica nastavljena je u 11:00 na prostoru dječjeg igrališta Sjenjak. Sadnju je značajno logistički i stručno pomogao i JKP Komunalac Tuzla koji je pripremio teren, iskopao rupe za sadnice i osigurao vodu za zalijevanje tek posađenog drveća.

Uz porodice i prijatelje te Angelinine kolege iz Fondacije, drveće su sadili i učenici O.Š. Jala i O.Š. Sjenjak te Gimnazije Ismet Mujezinović i Medicinske škole. Maida Bubić iz JKP Komunalac održala je za skoro 100 prisutnih učesnika akcije, čas sadnje u prirodi. Sadnji su se pridružili i volonteri iz Lets Do It Tuzla. Osim što su posadili drveće, volonteri su ofarbali i popravili klupe na mjestu sadnje na Bulevaru te su očistili igralište na Sjenjaku od smeća. Ostatak sadnica će biti posađen u lokalnim zajednicama, Gornjoj Tuzli, Simin Hanu, Solini, Grabovici, Živinicama Gornjim, Lisovićima, Solini i Lipnici.

Posađene sadnice osim što su trajna uspomena na prijatelje i drage ljude osigurat će nam i hladovinu, čist zrak i dom gradskim pticama.  Upravo zbog toga je akcija sadnje i organizirana povodom Dana planete Zemlje. Iz Fondacije tuzlanske zajednice mole građane da čuvaju posađene sadnice baš kao što čuvaju uspomene na drage ljude.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara