Poplave u BiH: Teško stanje u Gradiški i Srpcu

Vodostaj Save u Gradišci i dalje je u porastu. Jutros u osam sati dostigao je nivo od 840 cm, što znači da je porastao za 30 centimetara u posljednja 24 sata, javlja dopisnik BHRT-a.

U selu Gašnica zaplavljeno je više domaćinstava, a voda je ugrozila saobraćaj na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, gdje trenutno saobraćaju samo autobusi i teretna motorna vozila.

Kanalska mreža u branjenom dijelu je nefunkcionalna, pod vodom je veća površina oranica, a na više mjesta voda je doprla do samih kuća.

Teško i u Srpcu

Situacija je složena i u susjednom Srpcu. tamo pripadnici Civilne zaštite, uz pomoć teške mehanizacije, pokušavaju da saniraju oštećenje na nasipu i prodiranje vode u branjeni dio. U ovoj općini poplavljene su veće površine obradivog zemljišta u branjenom dijelu i to u dužini od 40 kilometara.

Zaplavljeno je i nekoliko kuća u selima Bajinci i Gaj, a i u Kobašu je voda već počela ulaziti u kuće.

I u Gradišci i u Srpcu, a i u susjednim hrvatskim mjestima na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. Stanje je neizvjesno i mijenja se iz sata u sat.

Vodostaj u Cazinu u opadanju

Iako su vodostaji rijeka u Cazinu u protekla 24 sata u opadanju i dalje su poplavljena brojna poljoprivredna zemljišta i dijelovi putnih komunikacija.

Vodostaj Mutnice, koja se povlači u korito, jutros u šest sati iznosio je 191 cm, a maksimalni nivo u proteklih 24 sata izmjeren je sinoć i iznosio je 280 cm.

Rječica Horljava, inače ponornica, i dalje stvara probleme na području najveće cazinske mjesne zajednice Stijena. Još uvijek je poplavljen most prema Vilenjači usljed čega je obustavljen saobraćaj na relaciji Stijena – Vilenjača. Oštećen je i most u naselju Ćehići.

U Cazinu od sinoć pada snijeg, a pod vodom su i dalje brojna poljoprivredna zemljišta u naseljima Mutnik, Ćoralići, Ćehići, Kapići, Pjanići, Kličići, Šturlić i Tržac.

BHRT

Komentari

Komentara