Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Općinskog suda u Tuzli

Kamen temeljac za izgradnju novog objekta Općinskog suda u Tuzli danas su svečano položili Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambassador Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Izgradnju Općinskog suda i obnovu Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli u vrijednosti od 4,5 miliona eura finansira Evropska unija. Ovim projektom će se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH.

Vlada TK je za stvaranje preduslova za rušenje starog objekta „Doma armije“ i izgradnju novog objekta Suda, administrativne i druge takse, u proteklom periodu izdvojila skoro 270.000 KM.

„Vlada je od samog početka ovom projektu iskazala svu svoju podršku. U tom smislu mi smo kao Vlada sve naše kapacitete stavili na raspolaganje i zadovoljstvo nam je da su sve one aktivnosti koje su dogovorene sa Vladom Tuzlanskog kantona u predviđenim rokovima i realizirane. Svjesni bitnosti unaprjeđenja efikasnosti rada sudova i drugih pravosudnih institucija u našem kantonu, kao jedan od najznačajnijih mandatnih zadataka koje smo kao Vlada postavili ispred sebe bilo je stvaranje preduslova za izgradnju ovog objekta. S tim u vezi današnji dan je vrlo sretan dan za sve nas. Trenutno Općinski sud radi u veoma složenim uslovima. Činjenica da Sud radi na četiri lokacije dovoljno govori o složenosti uslova u kojima se radi. Očekujemo da će se povećanje kvaliteta uslova u kojima rade, nesumnjivo odraziti i na efikasnost ovih pravosudnih institucija, a tu na prvom mjestu mislim na brzinu rješavanja predmeta“, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

Ambasador Vigemark je naglasio da je EU rad pravosudnih institucija u različitim oblastima podržala s oko 20 miliona eura, a kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji u FBiH, veliki dio sredstava završit će u pravosudnim institucijama na ovom području.

„Za nas je ovo veliki dan, jer poslije 1963. godine napokon počinje gradnja Općinskog suda u Tuzli. Do sada smo bili korisnici prostora u vlasništvu drugih pravnih lica i trenutno radimo na četiri lokacije. S novom zgradom, koja će biti najljepša zgrada pravosudnih institucija u BiH, dobit ćemo optimalan prostor za rad“, kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamet Tulumović.

Ovim projektom će se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Prostorni plan Grada Tuzla, sadrži jedan naš davni san, da dobijemo savremenu administrativnu četvrt, kakvu nema niko u Bosni i Hercegovini. Nekada je administracija bila raspoređena po čitavoj Tuzli. Danas na malenom prostoru imamo raspoređeno, i MUP sa šalter salom, i Poštu, na sredini su Gradska administracija sa svim ličnim i imovinskim podacima građana, Rektorat, ovdje su i skoro sve banke, većina advokata i notara, ovdje je u ovome kvartu i kompletno pravosuđe. Prije nekoliko godina, prijetila je opasnost da Opštinski sud, na brzinu, bude smješten nekoliko kilometara dalje. Nismo dali odobrenje za građenje, jer bi time bio prekršen naš Prostorni i Regulacioni plan. Postupili smo dakle, neovisno. Bilo bi razbijeno pravosuđe, advokati, notari i stranke bile bi razvučene. Bio bi otežan rad Sudova i tužiteljstva, i povećani troškovi rada. Trošilo bi se godinama i vrijeme i novac, a efikasnost bi bila ugrožena. Zadovoljstvo nam je bilo izdati Odobrenje za građenje, ovdje, na ovome mjestu.

Tačno preko puta Gradske kuće, palate svih građana Tuzle, započeta je gradnja palate pravde, zgrade Općinskog suda, za koju vjerujem da će biti najljepša u Bosni i Hercegovini. I ne samo to. Kada ovdje preseli najmnogoljudniji dio sadašnje zgrade pravosuđa, stiču se uvjeti da se ta, šezdesetih godina izgrađen zgrada, obnovi, da podmladimo biser arhitekture šezdesetih godina. Još ako se u zgradu nekada započetog tužiteljstva, smjesti SIP-a ili neki drugi organ Države Bosne i Hercegovine, imat ćemo sve na jednom mjestu, kao niko u Bosni i Hercegovini. Žao mi je što ovdje, u blizini, nije i zgrada Vlade kantona, pa da posao stvaranja jedne administrativne četvrti bude doveden do savršenstva. Ovdje su i najveći hoteli, trgovine i restorani, sve je više građana koji prizemne stanove i stanove na prvom sratu, prodaju, za kancearije i biroe, a za taj novac kupuju udobnije stanove za stanovanje.

Širi paket pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH, a čega je i ovaj projekat dio, za cilj ima sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, a sve u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara