Pokazna vježba za građane u sklopu projekta Ljetna škola reanimacije!

Danas (04.08.2019.g) sa početkom u 19h na Trgu slobode održat će se pokazna vježba za građane u sklopu projekta Ljetna škola reanimacije.

Ljetna škola reanimacije je projekat Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli «MEDICUS» koji za cilj ima besplatno certificiranje 150 studenata sa Univerziteta širom BiH. No jedan od ciljeva je i edukacija građana u pružanju prve pomoći.

Kardiopulmonalni arest je pojava koja pogađa široku populaciju, od srčanih bolesnika do sportaša, a svaka minuta pružene pomoći je važna. Za svaki minut u kome se ne započne kardiopulmonalna reanimacija, šanse preživljavanja padaju za 10%.

Večeras će certificirani instruktori doktori i certificiran instruktori iz Udruženja  medicinskih sestara i tehničara FBiH, sa studentima izvesti pokaznu vježbu pravilne kardiopulmonalne reanimacije. Također građani će pored praktične obuke imati priliku da pitaju sve što ih zanima i otklone nedoumice, kako bi i sami sutra mogli pomoći unesrećenim licima do dolaska Hitne pomoći.

Građanima poručujemo «I tvoje ruke mogu spasiti nečiji život» i vidimo se večeras na Trgu slobode u Tuzli u 19h. Dobrodošli!

aktuelno.ba

Komentari

Komentara