Počinje restauracija „Kapitela“ na Slanoj Banji

Na šetalištu Slana Banja u Tuzli bit će urađena restauracija spomenika „Kapitel“ koji spada u kulturno umjetničko nasljeđe Grada Tuzle. Motivi sa „Kapitela“ se danas koriste kao jedan od simbola grada Tuzle.

„Kapitel“ je vajarsko djelo nastalo 1961. godine autora, Živorada Ciglića. Vajar Ciglić je na nagovor tuzlanskog vajara Dragiše Trifkovića, počeo da radi na ovom vajarskom djelu. U periodu između 1960. – 1962. godine radio je kao nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi Džemal Mandžić, danas Pazar, a slobodno vrijeme je provodio u ateljeu napuštene zgrade stare Gimnazije radeći na „Kapitelu“.

Danas su na „Kapitelu“ vidljivi tragovi oštećenja koja bi ako se ne učini ništa na restauraciji i konzervaciji mogla dovesti do potpunog oštećenja.

Naime, sam autor Živorad Ciglić dolazi da restauira „Kapitel“. Autor se ponudio za izvršenje restauratorskog zadatka, a organizatorska ekipa koja stoji iza  događaja je Jusuf Jaganjac, inače autor dokumentarnog filma „Tu pored nas…“ koji obrađuje kulturnu, historijsku i umjetničku vrijednost Grada Tuzle i Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala koji je producent pomenutog filma.

Organizacija Magic Factory koja stoji iza Tuzla Film Festivala u dogovoru sa Jusufom Jaganjcom odlučila je donirati sredstva za očuvanje ovog jedinstvenog kulturno historijskog spomenika u BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara