Počeli 16. Međunarodni književni susreti Cum grano salis u Tuzli

Književne susrete otvorenim proglasio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te poželio dobrodošlicu svim gostima, koji u ovom gradu borave od 1. do 3. septembra, u vrijeme trajanja ovogodišnjih književnih susreta Cum grano salis.

„Književne susrete Cum grano salis i književnu nagradu Meša Selimović osnovali smo 2001. godine. Želja nam je bila da BiH i Tuzla budu vlasnici najznačajnije nagrade za roman u regiji i u tome smo uspjeli. Nagrada Meša Selimović za najbolji roman u prethodnoj godini na prostoru BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske je danas najznačajnija nagrada na ovim prostorima. Svjedoci smo da se mnoge manifestacije osnivaju, ali ne traju duže od godinu, dvije. Ove godine imamo 16. Književne susrete i dodjeljujemo 15. Nagradu Meša Selimović. Drago mi je što su Književni susreti svake godine sve bolji i sve značajniji“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

cum grano salis

Danas u 12:00, u Ateljeu Ismet Mujezinović predstavljen je Radio-dokument, Znakovi pored puta – Andrićeva književna zadužbina, autorica Ljiljane Pepović i Danijele Regoje u produkciji BH radio 1.

„Radio Bosne i Hercegovine prije dvije godine napravio je programski iskorak organizujući multimedijalne večeri posvećene velikanima bh pisane riječi. Tako smo, uz učešće nekih od najznačajnijih pisaca današnjice, govorili o Branku Ćopiću, Dervišu Sušiću, Ziji Dizdareviću. Sastavni dio tih večeri bili su i radio-dokumenti posvećeni ovim piscima. Koristeći bogatu arhivsku građu, koja je u posjedu naše kuće, slušaoci našeg radija, ali i publika, mogli su čuti ‘živu’ riječ pisca (izuzev Dizdarevića), njegova promišljanja o životu, književnosti, pisanju.

cum grano salis

Na tragu toga smo, a povodom 55 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, ponovo ‘zaronili’ u našu arhivu, tražeći Andrićeve intervjue, izjave, emisije o njemu. Iako poznat po svojim dugim rečenicama i raskošnim opisima, ovaj veliki pisac bio je izuzetno škrt na riječima upućenim novinarima. Nije volio pričati o svojim djelima.

Smatrao je da je sve što je želio reći o njima već napisao, tako da nije mogao ni reći na koje je od njih najponosniji, jer, kako je govorio, “pisac svoje djelo gleda iznutra”. Zašto je knjiga bila “velika muka”, gdje se mogla kupiti, kada se javila prva želja da i sam nešto napiše, te šta je to lijepo u pozivu književnika, i kako ga pitanje forme nikada nije interesovalo jer je samo imao želju da drugim ljudima nešto kaže. Ovo su samo neka od njegovih razmišljanja koja smo saznali preslušavajući našu arhivu.

cum grano salis

Najzanimljivija smo sublimirali u radio dokument pod nazivom ‘Znakovi pored puta – Andrićeva književna zadužbina’, čije je premijerno emitovanje upriličeno danas, na jednako važnoj i značajnoj književnoj manifestaciji, Cum Grano Salis  Tuzli”, izjavila je Ljiljana Pepović.

cum grano salis

U 18:00 posjetioci mogu prisustvovati promociju novog romana Borivoja Radakovića „Što će biti s nama“, u Ateljeu Ismet Mujezinović, čiji moderator je Zoran Simić. Od 19:30 u Ateljeu Ismet Mujezinović počinje promocija romana „Kuća sećanja i zaborava“ dobitnika nagrade Meša Selimović, Filipa Davida i razgovor sa autorom o romanu, ali i aktuelnim društvenim, političkim i kulturnim temama razgovaraće književni kritičar Vladimir Arsenić. Književno veče sa Emirom Imamovićem Pirketom i promocija Festivala alternative i ljevice Šibenik-FALIŠ, počinje u 21:00, u Urban Beatz Baru, u Gradskom parku.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara