Otvoreno pismo neformalne Ženske lobi grupe Tuzla

Povodom 29.novembra – Međunarodnog dana braniteljica i branitelja ženskih ljudskih prava,  u organizaciji Udruženja „HO Horizonti“ Tuzla, jučer je upriličena je Konferencija za medije, na kojoj je prezentovano OTVORENO PISMO neformalne Ženske lobi grupe Tuzla.

Na konferenciji su govorile: Mira Vilušić, prof.pedagogije i psihologije, stručna konsultantica u Udruženju „HO HORIOZNTI“; Mirjana Marinković-Lepić, doktor žurnalističkih nauka, članica Ženske lobi grupe; Enisa Žunić, magistar društvenih nauka, bibliotečki savjetnik.

Kako se bliže Opći izbori uveliko su se zahuktala dešavanja na političkoj pozornici, te s tim u vezi, članice neformalne Ženske lobi grupe Tuzla i Udruženja „HO HORIZONTI“ žele ovakvim aktivnostima skrenuti pažnju na zapostavljanje “ženske strane” političkog života u Bosni i Hercegovini. Sa jučerašnje  konferencije za medije  poslano je „u eter“ otvoreno pismo koje ponajbolje opisuje kršenje ženskih prava kada je u pitanju ravnopravno učešće u javnom i političkom životu i procesima donošenja odlukau našoj zemlji.

Merima Skokić prisutnim medijima pročitala je Otvoreno pismo (u prilogu).

U svom obraćanju prisutnima Mirjana Marinković – Lepić ističe da je Bosna i Hercegovina  zemlja u kojoj je pravno uređena oblast ravnopravnosti spolova , i to počev od najvišeg pravnog akta svake zemlje – Ustava, pa do niza zakonskih propisa koji tu ravnopravnost garantuju .No proklamovana ravnopravnost ne osigurava i stvarnu ravnopravnost žene u svakodnevnom životu.

Dakle, postoje međunarodni, domaći dokumenti i zakonski propisi o ljudskim, a posebno ženskim pravima. Postoje institucije koje se bave ljudskim pravima, zatim civilni sektor koji neprestano radi na stvarnoj ravnopravnosti spolova , a opet žene u BiH nisu ravnopravne. Znači, izostaje praktična primjena zakona. Postoji „Gvozdeni zakon u politici“ koji kaže  da tamo gdje raste moć, broj žena opada, kazala je Marinsković Lepić.

Enisa Žunić je  govorila o ravnopravnosti spolova sa aspeksta  Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH koji propisuje minimum od 40 posto zastupljenosti oba spola .

Žalosno je da u 21.vijeku raspravljamo posebno o pravima žena i muškaraca, jer smo mi kao ljudi i indvidue po svemu isti.  Svako svojim zaslugama i kvalitetama, treba dobiti mjesto koje mu pripada.  Kvota se nažalost poštuje samo gdje se to mora uraditi. Zašto ne bi imali žene koje su na premijerskim mjestima, svakako više ministrica, načelnica, te poslanica i vijećnica .

Primjera radi, u oblasti kulture, iz koje ja dolazim,  u Tuzli su samo direktori na čelu tih ustanova, nemamo žena direktorica. Zašto? Postavlja se pitanje danas, ovdje pred svima , zašto žene ne mogu biti na pozicijama kako političkim tako i profesionalnim, koje im po zakonu pripada, a za ta ista mjesta su kompetentne. Sve ovo govorim zato što su bosanskohercegovačke žene vrlo sposobne, pametne, odlučne, jake i ratoborne, istakla je Žunić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara