Otvoren konkurs za prijavu medicinskih radnika za rad u Njemačkoj

Konkurs za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekt “Triple Win”, koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, zvanično je otvoren.

Svi zainteresirani svoje prijave mogu predati do kraja septembra u nadležne lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Konkurs je objavljen na web-stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, dok će intervjui s prijavljenim kandidatima biti održani od 2. do 6. oktobra u BiH. Prijaviti se mogu medicinske sestre/tehničari općeg smjera ili pedijatrijske sestre/tehničari.

Projektom koji zajednički realiziraju njemački GIZ, Savezna agencija za rad Njemačke i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zaposlenje je do sada dobilo 450 medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Koordinatorica GIZ projekta Triple Win Azra Ramić naglasila je da su prijave besplatne te da kandidati ne plaćaju nikakvu proviziju za posredovanje pri zapošljavanju.

“Svi zainteresirani koji se žele prijaviti na projekt moraju dostaviti dokaz o završenom IV stepenu medicinske škole (opći ili pedijatrijski smjer) i o položenom stručnom ispitu, te imati državljanstvo BiH, dok je elementarno poznavanje njemačkog jezika dodatna prednost“, rekla je Ramić i dodala da se projekt realizira u skladu s kodeksom ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije i da u njemu ne može učestvovati medicinsko osoblje koje je deficitarno u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) u BiH Brigitte Heuel-Rolf navela je da svi građani i građanke Bosne i Hercegovine koji dobiju zaposlenje putem ovog projekta, imaju iste uvjete kao i osobe koje već rade u Njemačkoj.

“Projekt Triple Win pruža odličnu priliku za sve medicinske radnike da se povežu s renomiranim poslodavcima iz Njemačke i pokažu svoje znanje na inozemnom tržištu. Ovim projektom GIZ pruža punu podršku u individualnoj i jezičkoj pripremi kandidata kao i procesu integracije u njemačko društvo”, istaknula je Heuel-Rolf te napomenula da kandidati dobivaju punu podršku u procesu priznavanja diplome u Njemačkoj.

Triple Win projekt pokrenut 2012. godine ima tri značajne komponente. Projektom se smanjuje nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, medicinskim radnicima se pruža prilika za ostvarivanje bolje životne perspektive, dok se istovremeno smanjuje nedostatak stručne radne snage u Njemačkoj.

Već nekoliko godina Njemačka ima znatan nedostatak stručnog osoblja u oblasti medicinske njege. Ovakvo stanje će se dodatno pogoršati u srednjoročnom i dugoročnom periodu zbog demografskih promjena u zemlji. Nasuprot tome, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama postoji višak kvalificirane radne snage, koju lokalna tržišta rada ne mogu apsorbirati, a posljedica toga je visoka stopa nezaposlenosti u slučaju osoblja za medicinsku njegu u ovim zemljama, saopćeno je iz GIZ-a.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara