Održana promocija knjiga „Dok vode teku“ Faiza Softića i „Slučajni susret“ Remzije Hajdarpašića

U subotu 27. januara u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla upriličena je  promocija knjiga „Dok vode teku“ Faiza Softića i „Slučajni susret“ Remzije Hajdarpašića. O knjigama su govorili: Zlatko Dukić, književnik, Mehmed Đedović, književnik i mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

Direktorica Biblioteke Mirna Trifković, poželila je dobrodošlicu gostima iz dalekog Luksemburga, izrazivši svoje zadovoljstvo što su se odlučili da svoje knjige predstave tuzlanskoj čitalačkoj publici.

Jedan od promotora prof.dr. Izet Šabotić ističe da su ove knjige zanimljive na poseban način.

  • Knjiga pjesama “Dok vode teku”, je književno ostvarenje afirmisanog književnika i pjesnika. Ista je svojom tematskom raznovrsnošću i poetskom lepršavošću i izvornošću pobudila veliki interes kod šire kulturne javnosti, te dobila visoku ocjenu, kao vrijedno književno ostvarenje. Knjiga “Slučajni susret” je autorov prvijenac, ali i pored toga prema ocjeni književnih kritičara predstavlja vrijedno književno ostvarenje. Naime, sadržaji u knjizi su s tematskog aspekta jako zanimljivi, odnose se na događaje i ličnosti iz stvarnog života, osnažene umjetničkim darom pisca. Svaka priča je na svoj način zanimljiva. Autor priče veže za stvarnost, onakvu kakvu je on prepoznao, stvarajući snažan most između sebe i zavičaja, kako užeg tako i šireg. Smatram važnim predstavljanje pomenutih knjiga tuzlanskoj kulturnoj javnosti i nadam se da je ovo samo početak jedne uspješne saradnje sa kulturnim krugom naše dijaspore, koji uspješno djeluje u Luksemburgu, kazao je Šabotić.

Književnik Faiz Softić kazao je o knjizi „Slučajni susret“ Remzije Hajdarpašića da njegovi povremeni, neočekivani i vrlo hrabri pripovjedni izleti govore da autor zna šta se traži od istinskog pisca i zato pribjegava posebnostima bez kojih nema pisca kao umjetnika, pa time ni uspjeha; bez toga nema zadržavanja pažnje čitaoca i izazivanja one vrste ushićenja radi kojeg ponajčešće i potežemo za knjigom.

Softić je, između ostalog, kazao da Remzija Hajdarpašić, čak i da ne napiše više ništa, s ovom knjigom, koja sadrži devet priča raspoređenih u četiri ciklusa, ostaje upisan u značajne književne stvaraoce Crne Gore.

Zbirka poezije poznatog pisca Faiza Softića, “Dok vode teku”, izašla je u izdanju NVO Centar za kulturu Bihor. Zbirku čini 90 pjesama, koje su podijeljene u tri poglavlja. Recenzenti Sofićeve knjige su Ksenija Rakočević, Enes Halilović i Miljenko Jergović. Softić je čitalačkoj publici poznat po proznim djelima koja su prevođena na nekoliko stranih jezika.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara