Održan seminar na temu: “Biblioteke u osnovnim školama i očekivanja od školskih biblioteka“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, a u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona  jučer je održan stručni seminar pod nazivom „Biblioteke u osnovnim školama  – očekivanja od školskih biblioteka“.

Tokom seminara obrađene su teme vezane za značaj i potrebu vraćanja prvobitne uloge školskoj biblioteci, kao centralnom mjestu u stjecanju funkcionalnog znanja.

Učesnici su, između ostalog, bili upoznati sa ključnim koracima i neophodnim pokazateljima kako školska biblioteka treba da radi i djeluje, kompetencijama nosioca glavnih aktivnosti u procesu revitalizacije biblioteke, kao i o predrasudama koje su nerijetko smetnja kvalitetnoj implementaciji ovog projekta.

Na seminaru su dali uvodnu riječ: direktorica Biblioteke Mirna Trifković, Selma Bešić Čerkezović, stručni savjetnik za kulturu i informisanje u ime Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Azra Mujkanović, stručni savjetnik za obrazovanje, PZ Tuzla, a obrađene su sljedeće teme:

– „Uloga i značaj školskih biblioteka“ Mr. sc. Enisa Žunić, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva;

– „Cobiss i njegov značaj u bibliotekama“ Amira Omerćehajić, rukovodilac Službe za nabavku i obradu bibliotečke građe;

– „Trenutno stanje školskih biblioteka i čitaonica, koraci ka unapređenju“, Azra Mujkanović, stručni savjetnik za obrazovanje, PZ Tuzla.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković na  seminaru je učešće uzelo oko 50 bibliotekara osnovnih škola Tuzlanskog kantona koji su se aktivno uključili u davanje prijedloga za rješavanje statusa bibliotekara u osnovnim školama.

– Tuzlanska biblioteka „Derviš Sušić“ kao matična biblioteka našeg kantona u okviru svog rada i djelatnosti pruža stručnu pomoć bibliotekarima po pitanju njihovog statusa, struke, edukacije i usavršavanja. Neophodno je da svi skupa radimo na uključenju biblioteka Tuzlanskog kantona u COBISS sistem kako bismo umrežili sve biblioteke u jedinstvenu bazu, radi njihovog lakšeg rada. Ove aktivnosti neophodno je da podrže resorna ministarstva, gradske/opštinske vlasti kako bi se obezbijedila finansijska sredstva za stručan, kvalitetan i uspješan rad bibliotekara u osnovnim školama, a krajnji cilj je da se biblioteke osavremene kako bi mogle zadovoljiti potrebe svojih korisnika tj.učenika, kazala je Trifković.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara