Nobelova nagrada za književnost Peteru Handkeu je “So na ranu” svakoj majci Podrinja a posebno Srebrenice

Mirnom protestnom šetnjom, u kojoj su im se pridružili i učenici tuzlanskih srednjih škola, Žene Srebrenice su podsjetile na 11. juli 1995. godine u kojem su Holandski bataljon, Međunarodna zajednica i UN, 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda”, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predali u ruke zločincima.

Članice Udruženja ”Žene Srebrenice” ogorčene su činjenicom da je Nobelov komitet odlučio nagradu za književnost dodijeliti Austrijancu Peteru Handkeu koji je negator genocida u Srebrenici i prijatelj ratnih zločinaca sa Balkana.

Predsjednica udruženja Hajra Ćatić je ovom prilikom istakla kako je na sceni cirkus od nagrada i da kada sagleda ko je sve primio tu nagradu ona bi je sutra odbila.

“Ovom odlukom su poslali poruku drugima da mogu dobiti razne nagrade i priznanja bez obzira šta su sve radili u prošlosti. Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Trebali su znati ko je ovaj čovjek. Ovo je negator genocida u Srebrenici. Ovom odlukom su i nas majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce”, izjavila je predsjednica drugog srebreničkog udruženja, Munira Subašić. Inicijativu Udruženja ”Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” da se Hendkeu oduzme Nobelova nagrada podržaće i Udruženje ”Žene Srebrenice”.

Komentari

Komentara