Njemačka: Novi zakon za lakše zapošljavanje radnika iz zemalja van EU

Njemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje takvih radnika i iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Njemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutarnjih poslova Horst Sihofer (CSU).

Ministri ekonomije i rada, Petar Altmejer (CDU) i Hubertus Hejl (SPD) su pohvalili novi zakon ocjenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage.

Altmejr je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Njemačka promijenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

“Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina”, rekao je ministar rada aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Njemačkoj da proglase državu useljenčkom.

Ministar rada je primjetio da demografske promjene i digitalizacija stavljaju njemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika.

On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, na primjer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje njemačkog jezika.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mjesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Evropske unije.

Prema novom zakonu gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržištu rada i shodno potrebama mijenjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz Europske unije.

aktuelno.ba/ mondo

Komentari

Komentara