Nije bio medvjed: Ubili je njeni psi

SAD: Otkriveni su detalji o jezivoj smrti Bethany Stephens (22) iz savezne države Virginia. Ugrizi na njenoj glavi odgovarali su ugrizima njenih pit bullova Tonke i Pacmana, prenosi 24sata.hr.

Američku javnost potresla je šokantna smrt Bethany Stephens (22) iz Virginije, koju su prošle sedmice nasmrt izgrizla njena dva pit bulla tokom šetnje u šumi. Djevojka je pronađena unakažena od ugriza po licu i vratu, a potragu je organizovao njezin otac nakon što se nije vratila kući ni javljala na mobitel.

Policija iz okruga Goochland objavila je detalje mučnih scena na koje su naišli. Policajci koji su pronašli tijelo mislili su da psi čuvaju leš životinje, no ubrzo su  došli do jezivog otkrića – tijelo je bilo ljudsko, a psi su ga jeli.

Šerif okruga Goochland Jim Agnew otkrio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare informacije kako bi razjasnio javnosti što se zaista dogodilo u kobnoj šetnji.

– Vidio sam kako psi jedu prsni koš tijela. Sa mnom su još bila četiri zamjenika šerifa koji to mogu potvrditi. Dokazi upućuju na to da je djevojka bila oborena na tlo i izgubila svijest, a zatim su je psi raskomadali do smrti. Ugrizi na njenoj glavi odgovarali su ugrizima njenih pasa i isključili sumnju da ju je ubio medvjed, vuk ili neka druga divlja zvijer – rekao je Agnew i napomenuo kako je sazvao press konferenciju zbog glasina koje su se počele širiti okrugom.

Narednik Mike Blackwood dodao je kako su psi u posljednje vrijeme živjeli kod Bethanynog oca koji se navodno nije dovoljno brinuo o njima te su bili zapostavljeni. To su psi koji su odrastali u kući, a sada su izbačeni van na hladnoću u mali kavez. Bethany je dolazila kući pet puta sedmično kako bi vidjela pse.

– Njezin otac se nije brinuo o njima, to nije bila njegova odgovornost – rekao je narednik Blackwood.

Šerif je potvrdio kako je na obdukciji utvrđeno da je Bethany imala menstruaciju, ali napominje da ne mogu sa sigurnošću utvrditi što je potaknulo pse na napad.

Bethanyni prijatelji opraštaju se od nje na društvenim mrežama i i izražavaju sumnju u to da bi psi ubili svoju vlasnicu, koja ih je odgojila otkad su bili štenci i tretirala kao vlastitu djecu.

Pit bullovi imena Tonka i Pacman težili su 45 kilograma, kao i sama Bethany. Nakon šokantnog napada, psi su eutanazirani uz dozvolu obitelji.

View image on Twitter

BREAKING: Dogs that @goochland Sheriff’s office says mauled Bethany Stephens to death euthanized Saturday. Family gave permission. Presser at 4pm. @CBS6

No, ni ova standardna procedura nije naišla na odobrenje svih. Ljubitelji životinja okomili su se na eutanaziju, a navodno je čak pokrenuta i peticija protiv eutanazije pasa ubojica. Podaci o smrtonosnim napadima pasa ove godine u SAD-u otkrivaju da ih je bilo 39, od čega čak 29 iz pasmine pit bulla.

– Najmanje 60% psećeg ponašanja određeno je uzgojem pasmine. Puno vremena i novca uloženo je u selektivni uzgoj jer je učinkovit. Jedini ljubitelji pasa koji žele da ignorišete ovo su ljubitelji pit bullova, jer istina ne odgovara njihovoj teoriji, tvrdi Dennis Baker, osnivač udruge Zaštitite djecu od pit bullova i drugih opasnih pasmina.

S druge strane, licencirana trenerica pasa Valerie Paul smatra da je ovdje riječ o “vanjskom utjecaju, odnosno o nečemu što je moglo natjerati pse na takvu reakciju”.

Uvjerena je da se većina pasa neće okomiti na svog vlasnika bez nekog ozbiljnog razloga.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara