-
Ministarstvo obrazovanja i nauke TK podržava diplomirane pedagoge-psihologe - 3 hours ago
-
Kolegij Skupštine TK zakazao 22. redovnu i 23. sjednicu Skupštine hitnog karaktera - 3 hours ago
-
Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli - 3 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a/SKP: Otkriveni počinioci više KD Prijevara, oduzeta sloboda jednom licu - 6 hours ago
-
U toku radovi na čišćenju korita rijeka Jale i Soline - 6 hours ago
-
Ministar Gazdić u radnoj posjeti biblioteci Behram-beg - 21 hours ago
-
MUP TK: Održan okrugli sto „Nacrt zakona o oružju i municiji TK“ - 1 day ago
-
Održana konferencija za novinare povodom 15. tuzlanskih neuroloških susreta - 1 day ago
-
FZZZ: Javni poziv „Tražim poslodavca 2024“ biće otvoren od 13. do 15. maja - 1 day ago
-
Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno ukupno 31 vozač, izdato 176 prekršajnih naloga - 1 day ago
Naučite smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu kod kuće. Evo par savjeta…
Preliti dvije žličice zove sa 2,5 dl ključale vode i ostavili poklopljeno da odstoji 10 minuta. Procijediti i piti tijekom dana u gutljajima. Pomiješati po žličicu lipe i kamilice, pa žlicu mješavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Procijediti i piti toplo tijekom dana.
Pomiješati po žličicu mačje trave, resnika, mente i žalfije, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Procijediti i piti po šalicu čaja na svakih sat vremena.
Pomiješati po 20 g cvjetova kamilice, majčine dušice i cvjetova lipe, pa žličicu mješavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Procijediti i piti tri četiri šalice čaja dnevno.
Sirup od đumbira će sniziti temperaturu – Pored brojnih ljekovitih svojstava, đumbir je odličan antipiretik, pogotovo u kombinaciji sa limunom. Sirup od ovih ljekovitih biljaka pravi se na sljedeći način: Veliki korijen svježeg đumbira oljuštiti i isjeckati na kockice, dodati kilogram žutog šećera, izmiješati, pa preliti sa dva litra vode i držati na vatri dok ne proključa. Skloniti i ostaviti da odstoji 12 sati pa procijediti i pomiješati sa sokom od 1,5 kg limuna. Pretočiti sirup u staklene boce i čuvati u frižideru. Piti ga razrijeđenog s vodom.
Na tabane stavljati obloge koji se pripremaju od 1 dl nerazrijeđenog jabukovog i 1 dl razrijeđenog vinskog octa (pola vode, pola octa).
NAPOMENA: U slučaju visoke temperature, neophodno je konzumirati sto više tečnosti, najbolje toplog čaja koji će stimulirati znojenje i spriječiti dehidraciju. Preporučuje se i konzumiranje voćnih sokova, i to svježe cijeđenih naranči i limuna, jer sadrže obilje vitamina i minerala.
aktuelno.ba