Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o rezervnom sastavu policije

U Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržaće Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno formiranje rezervnog sastava policije. Podršku SNSD-a najavio je Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a.

“Mislim da je ovo pravi potez. Svi smo se susretali s nepogodama i vanrednim situacijama kada nam je trebalo obučenih mladih ljudi onakvih kao što će biti u rezervnom sastavu policije”, rekao je Žunić u raspravi.

On i drugi poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS izrazili su zadovoljstvo zbog uvođenja rezervnog sastava policije jer smatraju da će to mnogo značiti u slučajevima nepogoda kao i u boljoj bezbjednosti građana tokom migrantske krize.

Ivanka Marković, poslanik SDS-a rekla je da su zakonske odredbe morale biti preciznije definisane jer je dio njih tretiran u drugim zakonima, a, kako kaže, ostavljeno je previše mogućnosti za veliku slobodu odlučivanja zbog čega bi zakonske odredbe trebalo preciznije definisati.

Poslanici opozicije najviše zamjerki imali su na član 39a koji glasi:

“Policijski službenik može lišiti slobode lice ako postoje osnovi sumnje da je to lice počinilo krivično djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o krivičnom postupku RS, a Ministarstvo je dužno da takvo lice bez odgađanja u zakonom utvrđenom roku sprovede nadležnom tužiocu.”

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković tražio je brisanje ovog člana, navodeći da ovaj zakon nije ozbiljno pripremljen.

Prije rasprave, nacrt je obrazložio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a koji je istakao da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Naglasio je da ovaj zakon propisuje brojno stanje, naknade, izbor pripadnik, način angažovanja i ovlaštenja, kao i opremu i oružje koje će koristiti pripadnici rezervnog sastava policije.

“Ukupan broj pripadnika rezervnog sastava policije može da bude do 20 odsto od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta policijskih službenika. Pripadnicima rezervnog sastava policije tokom angažovanja pripada naknada u visini od 80 odsto prosječne plate u RS ostvarene u proteklom mjesecu”, navodi se u Nacrtu.

Nacrtom zakona pomjerena je i starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u MUP-u RS.

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara