Narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra i obilnih padavina

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je danas narandžasto upozorenje za veći dio Bosnu i Hercegovine, od 4-17 sati , osim krajnjeg sjevera, jer se u toku dana očekuje grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim do olujnim udarima vjetra.

Iz Zavoda su saopštili da se očekuju i intenzivne padavine, a moguća je i pojava grada. Upozorenje je na snazi od 4 do 17 sati. Očekuje se prosječna brzina vjetra između 25 i 45 km/h, s udarima vjetra između 60 i 80 km/h.

 Za području Banjaluke zbog grmljavine je izdato narandžasto upozorenje, a žuto jer se očekuje mjestimično pojačan vjetar.

Područje Livna danas je označeno narandžastom bojom zbog najavljene obilne kiše koja lokalno može da padne između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, kao i zbog južnog vjetra brzine 25 i 45 kilometara na čas. Na ovom području očekuje se i grmljavina.

Zbog jakog južnog vjetra narandžasto upozorenje izdato je za područja Sarajeva, Tuzle i Višegrada, a žuto zbog moguće grmljavine.

Na području Tuzle očekuje se južni vjetar sa udarima do 65 kilometara na čas, a u Sarajevu udari vjetra mogu biti do 75 kilometara na čas.

Žuta upozorenja zbog grmljavinskih nepogoda i pojačanog vjetra izdata su za Bihać, Mostar, Foču i Trebinje.

Narandžasto upozorenje ukazuje na opasno vrijeme, odnosno da prognozirane vremenske pojave mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje ukazuje na potencijalno opasno vrijeme, odnosno da prognozirane vremenske pojavi nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez.

BHRT

Komentari

Komentara