-
O razvoju digitalizacije obrazovanja ministar Omerović razgovarao sa predstavnicama UNICEF-a - 18 hours ago
-
U pretresu u Tuzli pronađeno oko 12 kg opojne droge i vatreno oružje, jedno lice lišeno slobode - 18 hours ago
-
Podrška za digitalizaciju, robotizaciju i automatizaciju u malim i srednjim preduzećima TK - 19 hours ago
-
Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona - 22 hours ago
-
Umjetničko veče i izložba slika povodom 90. rođendana akademskog slikara Zdravka Novaka - 23 hours ago
-
Premijera predstave “Tri riječi” 20. aprila u BKC Tuzla, ulaz uz besplatnu rezervaciju - 23 hours ago
-
Obavještenje za pčelare: Ažuriranje podataka u Registru pčelara i pčelinjaka Federacije BiH - 23 hours ago
-
Održana 52. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona - 2 days ago
-
500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju - 2 days ago
-
Učenici Behram-begove medrese peti put kantonalni šampioni iz fizike - apr 16, 2024
Najčešće zablude pravilne i zdrave prehrane
Neki ukorijenjeni mitovi o hrani, posebice o zdravoj prehrani, svakim danom se polako ruše i otkrivaju se nove činjenice koje nas navode na drugačija ponašanja kada je u pitanja naša prehrana.
Portal HouseKeeping.com pobrojao je koji su to mitovi o zdravoj prehrani kojih se i dalje držimo, a oni su – samo mitovi.
Za vas smo izdvojili 3 najčešće zablude kada je pravilna i zdrava prehrana u pitanju.
1. Svježe hrana je bolje od smrznute.
Ne nužno, jer svježa hrana pri transportu i raznim vremenskim uvjetima te zbog zraka, vrućine ili hladnoće može izgubiti svoja nutritivna svojstva.
2. Smeđi šećer je bolji od bijelog.
Smeđi šećer sadrži nešto malo mirerala koji su kod bijelog šećera u potpunosti reducirani, no tih minerala je u tolikoj maloj mjeri da su posljedice korištenja bijelog ili smeđeg šećera zanemarive.
3. Crni kruh je bolji od bijelog.
Ne nužno, ako ne sadrži cijelovito zrnje. Samo crni kruh napravljen od cijelovitg zrnja je bolji od bijelog,u protivnom se radi samo o kruhu napravljenog od tamnog ili miješanog brašna.
(Gloria.hr/Hayat/Foto: Ilustracija) – aktuelno.ba