Najava promocije knjige ,,Srebrenička tragedija – Poslije smrti civilizacije“, Mensura Pavice

Promocija knjige ,,SREBRENIČKA TRAGEDIJA – Poslije smrti civilizacije“, održati će se u ponedjeljak 17. juna 2019. godine u 18 sati u sali Biblioteke. Autor ove knjige je Mensur Pavica, apsolvent odsjeka za filozofiju-sociologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli a ovo je njegova druga objavljena knjiga.

Filozofska drama “Srebrenička Tragedija“ je knjiga koja postavlja pitanje da li je ljudska civilizacija preživjela genocid u Srebrenici ili su tim genocidom negirani privremeno ili čak za sva vremena svi civilizacijski principi i knjiga kroz dijalog između jednog mrtvog bezimenog Srebreničanina, jedne od žrtava genocida u Srebrenici, i svih relevantnih sugovornika iz ljudske povijesti tematizira to pitanje i pesimistično odgovara sa jednim odlučnim NE, civilizacija nije preživjela, ona je ireverzibilno mrtva za sva vremena. Tekst je najradikalnija moguća kritika civilizacije koja je nemoćna da jednom za svagda stane u kraj genocidima i da ih jednom za svagda prevaziđe.

Promotori:

1) Akademik profesor dr Enver Halilović, profesor filozofije Univerziteta u Tuzli

2) Akademik profesor dr Šefket Krcić, profesor filozofije Univerziteta u Novom Pazaru i Univerziteta u Goraždu, recenzent knjige

3) Profesor dr. Mirsad Kunić, profesor bosanskog jezika Univerziteta u Tuzli, recenzent knjige

4) Profesor dr Sead Nazibegović, profesor bosanskog jezika Univerziteta u Tuzli, lektor knjige

5) Profesor dr Adib Đozić, profesor sociologije Univerziteta u Tuzli

NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara