Najava promocije knjige: “Protokol (Defter) Gornjetuzlanske nahije 1873 – 1876.” prof. dr. Omera Nakičevića u Gornjoj Tuzli

Centar za napredne studije iz Sarajeva i Radio Inat u Domu kulture u Gornjoj Tuzli u petak 07.decembra 2018. godine sa početkom u 18 sati i 30 minuta, organizuju promociju knjige “Protokol Gornjetuzlanske nahije 1873-1876. godine” profesora dr. Omera Nakičevića.

Promotori knjige su prof.dr.Sead ef.Seljubac, prof.dr.Izet Šabotić te prof dr Vedad Spahić.

Radi se o knjizi pod nazivom “Protokol (Defter) Gornjetuzlanske nahije 1873 – 1876.” koju je priredio, preveo i za istu predgovor napisao prof. Omer Nakičević.

“Defter broji devedeset jedan nepaginirani list bez korica i bilo kakva naslova, sa petsto sedam pisama vezanih za Gornju Tuzlu i Gornjetuzlansku nahiju. Sadržaj dokumenata je različit, ali veći dio njih govori o vojnicima, posebno onima koji bespravno napuštaju izvršenje vojne obaveze.

Prof. dr. Omer Nakičević rođen je u Teočaku 2. 1.1927. godine, osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, srednje u Tuzli (Behram-begova medresa, odnosno Niža okružna), i Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa) maturirao 1947. godine.

Diplomirao je 25. januara 1962. godine u Beogradu na Filozofskom fakultetu- orijentalistika.

Organizacioni odbor promocije

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara