Najava promocije knjiga „Dok vode teku“ Faiza Softića i „Slučajni susret“ Remzije Hajdarpašića

Promocija knjiga „Dok vode teku“ Faiza Softića  i „Slučajni susret“ Remzije Hajdarpašića,  održat će se u subotu 27. januara 2018. godine u 12 sati u Američkom kutku u našoj Biblioteci. O knjizi će govoriti Zlatko Dukić, književnik, Mehmed Đedović, književnik i mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK.
Faiz Softić je rođen 1958. godine u Bijelom Polju. Školovao se u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Piše za razne listove i časopise. Prevođen je i nagrađivan. Zastupljen je i u školskom programu Bosne i Hercegovine, Kosova i Sandžaka. Svaka njegova knjiga bila je u najužem izboru za knjigu godine u Bosni i Hercegovini u godinama njihovog izdanja. Godine 1955. odlazi za Luksemburg gdje nastavlja sa književnim radom.
Tu je napisao roman “Pod Kun planinom” koji je zasnovan na autentičnom događaju iz svog zavičaja, koji je doživio više izdanja, filsmki scenario i prevod na francuskom jeziku. Glavni je i odgovorni urednik revije “Bihor” koja izlazi u Luksemburgu na bosanskom i francuskom jeziku. U okrilju Festivala priče -Zavičajne staze 2016. NVO Centar za kulturu -Bihor objavio je knjigu odabrane poezije Faiza Softića,“Dok vode teku”.
Hajdarpašićevi „Slučajni susreti“ predstavljaju zbirku priča u kojima nas , od one prve, „Zakopano zlato“ preko „Očeve kletve“ i „Slučajnog susreta“ autor  konstanto napominje da je od onog soja pisaca koji se brzo prilagođavaju pripovjednom tlu i vješto manevriše temama i likovima.Književniku se ništa bolje nije moglo desiti nego da svojim pripovijedanjem dopre do srca onih kojima su priče i namijenjene. Riječ je o imaginaciji, o umjetnosti koja traži hrabro kazivanje, okićeno i tugom i radošću.
aktuelno.ba

Komentari

Komentara