Najava: Promocija knjige ‘Tragom drevnih Bošnjana’ u Vitezu

Nakon veoma uspješnih promocija u Sarajevu, Mostaru, Travniku, Tešnju i Brčkom, u subotu, 09. novembra, s početkom 18 sati, i u Vitezu bit će predstavljena knjiga “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju”, Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Kako najavljuju orgaizatori, promocija će biti održana u maloj sali FIS Vitez. Inače, ova knjiga rezultat je dugogodišnjeg rada i plodonosne saradnje dvojice autora.

“U našoj knjizi nema antisrpskih, antihrvatskih ili antibošnjačkih stavova, ali ima razobličenih i iskristalisanih ideološki zamotavanih i prikrivanih metoda, kojima je onemogućavana realizacija dvije kategorije: Bosne kao države i bosanskog naroda kao nacije”, ističe uoči promocije u Vitezu Đenan Galešić, jedan od autora ovog djela.

Važno je, kaže on, razumjeti bosansko okruženje i njegov odnos prema dvije kategorije: bosanskoj državnosti i mogućnosti formiranja bosanske nacije.

“Temeljita revizija mnogobrojnih antibosanskih mutnih pojmova i krivih vrijednosti koje su se planski umetnule u našu svakodnevnicu i koje su kontaminirale bosansko društvo i bosanske ljude, te njihovo shvatanje samih sebe, svrstava se u zadatke i dužnost bosanskih državotvornih mislilaca”, kazao je Galešić.

Autori Aličehić  i Galešić ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti.

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja kojima se autori, također, bave.

Ovaj tekst je, napominju autori, nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države. Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina.

Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije. Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara