Najava: Međunarodna naučna konferencija “Religija i društvo u 21. stoljeću”

Institut za društvena i religijska istraživanja u saradnji s Centrom za kulturu i edukaciju – Logos i Filozofskim fakultetom u Tuzli organizira međunarodnu naučnu konferenciju “Religija i društvo u 21. stoljeću”. Konferencija će se održati 22. i 23. aprila 2019. godine u Tuzli.

Program naučne konferencije podrazumijeva sljedeći sadržaj:

  • Svečano otvorenje međunarodne naučne konferencije i promocija knjiga Daniela Bučana u ponedjeljak, 22. aprila 2019. godine, Hotel Mellain, u 18:30 sati;
  • Međunarodna naučna konferencija na kojoj će svoje referate izlagati 20 istraživača, naučnih radnika i univerzitetskih profesora iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Utorak, 23. april 2019. godine, Hotel Dorrah, od 9:30 do 17 sati.

Obnova religije koja se dogodila krajem prošlog stoljeća pokazala je neutemeljenim predviđanja o definitivnom kraju “svetog” i njegovom utjecaju u društvu. Nameće se pitanje, da li će povratak religioznosti u javni život donijeti dobrobit čovječanstvu ili će dovesti do porasta netolerancije u multireligijskom društvu. S toga, ova konferencija ima za cilj da se kroz propitivanje uloge i značaja religije doprinese afirmiranju znanstvenog pristupa i snažnijem zasnivanju ideje pluralizma i međureligijskog dijaloga između pripadnika različitih etničkih, nacionalnih i konfesionalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i regionu.

Međunarodnu naučnu konferenciju su podržali: Konrad Adenauer Stiftung, Uprava za obrazovanje i nauku IZ-e u BiH, Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Općina Tuzla i BH Telecom.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara