Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, u Sarajevu je počelo obilježavanje 6. aprila – Dan grada Sarajeva. U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su podsjetile na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine.

Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, i nema sile niti snage koja može pokoriti taj dug glavnog grada Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa današnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva 6. aprila, kada je oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Pored Džaferovića, vijence su položili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnik Abdulah Skaka, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić i drugi.

“Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali su ga ponovo 1992. godine na današnji dan napali fašisti sa okolnih brda, uslijedilo je sistematsko uništavanje grada, zvjerski napadi i višegodišnja opsada”, istakao je Džaferović.

Nakon odavanja počasti na tom spomen-obilježju posjetili su Šehidsko mezarje Kovači, te  Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

“Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne i miroljubive ljude”, naveo je Džaferović. Također, kazao je da se BiH obnovila i obnavlja, ali da se nikada ne može vratiti ono što je najvrjednije, a to su ubijeni ljudi.”Civila je ubijeno 11.541, djece je ubijeno 1.601, i danas im odajemo počast”, rekao je Džaferović i poručio da fašisti nemaju nikakve šanse, kao što nisu imali ni kada je BiH bila mnogo slabija.

Biće upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do Trga djece Sarajeva, te kafa sa gradonačelnikom na Baščaršijskom trgu. Na današnji dan 1945. godine, zajedničkim naporima i žrtvama naroda Bosne i Hercegovine, Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije.

Jugoslovenska armija počela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta 1945. godine. U akcijama su učestvovali drugi, treći i peti korpus Armije, 11. i 13. krajiška brigada, 18. srednjobosanska brigada, artiljerijska i tenkovska jedinica. Nakon žestokih borbi, 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH i Sarajevo je oslobođeno.

U antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote.

Delegacija Gradske uprave Grada Sarajeva danas će odati počast i položiti cvijeće na spomen-obilježja.

U večernjim satima u Vijećnici će biti održana Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti uručeno najviše priznanje Grada Sarajeva – Šestoaprilska nagrada. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Bogić Bogićević, Franjo Topić i Fahrudin Smajlović.

Među brojnim događajima povodom Dana Grada Sarajeva, najavljen je performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do BBI Centra, te “Kafa s gradonačelnikom” na Baščaršijskom trgu.

Planirano je i održavanje 17 sportskih događaja iz nekoliko sportova, uz učešće sportista iz nekoliko evropskih zemalja.

aktuelno.ba/bhrt,ba

Komentari

Komentara