Multimedijalni performans „A Museum (Theater)“ otavara 11. Kaleidoskop festival

Povodom 11. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji će se održaćti od 23. do 28. jula u Tuzli, u prostorijama Gradske uprave upriličena press konferencija na kojoj je predstavljen program za naredna tri dana, a javnosti su se predstavili umjetnici koji će obilježiti početak ovog velikog regionalnog događaja umjetnosti i zabave mladih.

Razni festivalski sadržaji počinju i prije svečanog proglašenja Kaleidoskopa otvorenim. Street Art, A Museum, After Beach, koncert u Vrtiću, garantuju zanimljiv sadržaj i zabavu prvog dana Kaleidoskopa.

Asja Redžić, šefica Odjeljenja za sport, kulturu, pitanja mladih i socijalnu zaštitu, najavila je sadržaje, te zamolila građane da imaju razumijevanja u toku šest festivalskih dana kada će se do ranih jutarnjih sati održavati razni sadržaji i koncerti.

Svoje nastupe na Kaleidoskopu su predstavili Mario Ilić i umjetnica Clyde Chabot koja je pozvala građane da posjete performans koji će biti otvoren za publiku od 23. do 25. jula u periodu od 12 do 19h. u okviru kojeg će se održavati umjetničke predstave u 17 i 18h, koje će izvoditi umjetnici iz Pozorišta Mladih Tuzla i orkestra BalSika.

Nakon mnogobrojnih izvođenja u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Tajvanu, Kanadi, Koreji i Švedskoj, Grad Tuzla će biti domaćin ovog umjetničkog događaja od 23. do 25. jula. Tom prilikom će se obilježiti 20 godina postojanja i izvođenja perfomansa.

Ovaj jedinstveni umjetnički događaj objedinjuje formu teatra, plesa, muzike i vizualne umjetnosti , te publici pruža mogućnost da bude učesnik i glumac. Publika će dobiti priliku da putuje kroz vrijeme i propituje svoje osjećaje vezane prošlost i sadašnjost Bosne i Hercegovine i Tuzle. Svaki posjetilac može biti umjetnik ali i svjedok sjećanja i promjena u društvu i kulturi svoga grada.

„A Museum (Theater) je inspirisan dramom „Hamlet Mašina“ autora Heinera Müllera koja tematizira historiju 20. stoljeća, a  u kojoj se evocira i sjećanje na komunizam i neostvarene snove jednog perioda.

Performans će biti otvoren za publiku od 23. do 25. jula u periodu od 12 do 19h. U okviru performansa će se održavati umjetničke predstave u 17 i 18h, koje će izvoditi umjetnici iz Pozorišta Mladih Tuzla i orkestra BalSika.

Pozivamo građane i građanke svih uzrasta da nam se pridruže i budu dio jedne aktuelne svjetske priče, a koja nas može zbližiti.

Performans je osmislila francuska producentica Clyde Chabot.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara