Mirni protesti Žena Srebrenice u Tuzli: Stop nasilju i ubijanju muslimana Burme

Žene Srebrenice su današnje mirne proteste posvetile uglavnom borbi protiv nasilja i ubijanja muslimana Burme. Naime, pored svoje tuge koju imaju i nose svih ovih postratnih godina, danas su široj javnosti poslale poruku da se zaustavi nasilje i ubijanje muslimana Burme.

“Mi i dalje tražimo svoje nestale, pravdu za žrtve i kažnjavanje zločinaca za genocid u Srebrenici, ali danas sa ovog skupa pozivamo međunarodnu zajednicu da učini dodatne napore da se zaustavi nasilje nad muslimanima Burme, te ih upozoravamo da ne prave grešku koju su napravili u zaštićenoj UN zoni u Potočarima, a za sve to imaju malo vremena” – istakla je Hajra Ćatić predsjednica UG Žene Srebrenice.

“Slike užasa koje dopiru do nas iz Burme gdje se na stotine muslimana ubija nemilosrdno daje nam pravo da dignemo svoj glas protiv rata, terora, nasilja nad bilo kim, u bilo kojem dijelu svijeta i nad bilo kojim narodom. Želimo vjerovati da je život muslimana u Burmi vrijedan isto kao i onaj građanina Pariza, Londona, Njujorka ili bilo kojeg grada planete. Danas, kao građanin i kao čovjek, pored podrške majkama Srebrenice u borbi za pravdom, izražavamo i punu podršku svim međunarodnim zvaničnicima da se zaustavi nasilje, teror i ubijanje muslimana Burme, jer ako se nešto hitno ne poduzme i muslimani Burme će doživjeti genocid sličan onom u Srebrenici” – kazao je prof. Midhat Čaušević.

Sve poruke upućuju na jedno a to je da se očekuje brza, konkretna i jasna reakcija međunarodne zajednice kako bi se zaustavilo krvoproliće i zločini nad muslimanima Burme.

R.T.

Komentari

Komentara

Posted In: