Mirna šetnja: Tuzlaci odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Umjesto žena Srebrenice koje se svakog 11. okupe na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, danas su na ovom mjestu članice Asocijacije „Fatma“, Asocijacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla i članovi Asocijacija mladih GO SDA Tuzla organizovali mirnu šetnju i obilježavanje 24. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Učesnici šetnje mimohod su započeli ispred nekadašnje Muzičke škole odakle je kolona uz “Srebrenički inferno” stigla na Trg žrtava genocida u Srebrenici.

Tokom programa održan je historijski čas o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, sa posebnim akcentom na genocid u Srebrenici i pročitana su imena 33 žrtave genocida koje su danas ukopane u Potočarima.

“Današnji čin je iskazivanje poštovanja i ljubavi prema ženama koje su otišle da ukopaju svoje najdraže u Srebrenici. Nema riječi kojima bi se mogla pokazati tugu koju osjećamo prema srebreničkim žrtvama. Svi mi živimo Srebrenicu na neki svoj način. Danas želimo Tuzli kazati i ko je sve u Srebrenici pokopan te da svi fatihom nevino stradalim žrtvama odamo počast”, rekla je Jasna Hadžiselimović, predsjednica Povjereništva AŽ GO SDA Tuzla.

Na današnjem mirnom skupu podrške prisustvovao je veliki broj mladih, koji su poručili da naš obrazovni sistem mora posvetiti veću pažnju stravičnim dešavanjima za vrijeme rata u Srebrenici.

“Iako to sistemski nemamo obrađeno, na roditeljima je da nam prenose kako su doživjeli sve to, a na nama da prenosimo dalje. Nažalost, 11. juli je možda i jedini datum na koji se sjećamo onoga što se dogodilo 1995. u Srebrenici. Svima nama to treba biti opomena, jer teško je o tome šta se sve dešavalo pričati nama koji nismo direktno involvirati u sve to, a posebno ljudima koji su doživjeli takve stvari i čije su porodice uništene. Mladi su ključ u svemu tome, ne smijemo zaboraviti, moramo pamtiti i obilježavati svih 365 dana u godini ono što se dešavalo našoj braći, sestrama, dajidžama, amidžama…”, mišljenja je 26-godišnji Džanan Kušljugić, predsjednik Asocijacije mladih GO SDA Tuzla.

Na kraju je istaknuto da srebreničke majke koje se svakog 11. u mjesecu okupljaju u centru Tuzle nisu same u borbi za istinu i pravdu.

Press služba GO SDA Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara