Masovne grobnice su temelji RS-a

“Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite – ovo su njeni temelji”, koja je jutros upucena svim zaposlenim Srbima u opštinskoj administarciji u Srebrenici, naš je odgovor na najavu da ce se entitet RS osamostaliti, te poruka da ovaj entitet nema legitimitet i da nikad nece biti priznat kao komad zemlje koji ekskluzivno pripada režimu Milorada Dodika.

Ovo je za Vijesti.ba rekao Emir Suljagic, koordinator Koalicije Prvi mart, koja je, izmedju ostalih organizacija, ucestvovala u kreiranju pomenute fotografije.

“Kad režim Milorada Dodika bude u stanju da vojnom silom odcijepi mezarje u Potocarima i Tomašicu, tad ce se moci osamostaliti entitet RS. Taj entitet napravljen na kostima moje rodbine i rodbine 100.000 ljudi u BiH koji su imali tu nesrecu da nisu bili Srbi”, porucio je Suljagic.

Na poledjini fotografija navedeni su nazivi 25 subjekata, uglavnom bošnjackih udruženja proisteklih iz rata, medu kojima su i Koalicija Prvi mart, Forum gradana Tuzle i Fondacija istine, pravde i pomirenja iz Tuzle.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlovic osudio je ovaj cin i porucio da ce, bez obzira na prijetnje, ucjene i pokušaj zastrašivanja, biti svecano obilježen Dan Republike Srpske.

“Odbornici i službenici srpske nacionalnosti u opštini Srebrenica, usaradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Borackom organizacijom, 8. janura organizovace prijem i svecano obilježiti Božic i Svetog Stefana – krsnu slavu i Dan Republike Srpske”, naglašava Pavlovic.

Bojan Josipovic, zaposlen u opštinskoj službi za boracka pitanja, ocijenio je ovaj cin kao “neizljecivu i opasnu mržnju prema srpskom narodu”, te kao “primitivizmom, provokaciju i prijetnju” i rekaoda ce ovaj slucaj prijaviti policiji, jer je rijec o izazivanju netrpeljivostii narušavanju bezbjednosne situacije u organima opštinske administarcije.

Naime, na “cestitkama” je fotografija gomile ljudskih kostiju i leševa i natpis: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite – ovo su njeni temelji”.

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU;
Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH – br. 859;

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara