Mamić: Ne vjerujem hrvatskom pravosuđu

ZDRAVKO MAMIĆ koji je jučer uhićen i prepraćen u Sarajevo danas se u 10 sati pojavio pred sudom u Sarajevu, dva i pol sata kasnije stigla je odluka: on ne može biti izručen Hrvatskoj.

Kako je javio N1, u Sarajevo je došao i Zoran Mamić dati mu podršku. Ročište je trajalo vrlo kratko, već oko 10:35 je završeno. Mamiću su na ročištu postavljena pitanja tko je, što radi, ima li državljanstvo Bosne i Hercegovine i želi li biti izručen. “Ponosni sam državljanin BiH i ne želim izručenje Hrvatskoj. Njihovom pravosuđu ne vjerujem, oni su prekršili sva moja prava”, rekao je Mamić na sudu, javlja reporterka Al Jazeere Balkans.

Nešto iza podneva Mamić je izašao sa suda i dao izjavu novinarima.

“Da li država funkcionira na bazi Ustava i Zakona? Zamislite da vašoj djeci tumor na mozgu operiraju ginekolozi ili mesari? DORH je prekršio sve moguće zakone koji postoje i to će se dokazati na sudu za ljudska prava”, rekao je Mamić novinarima i dodao da ide u Međugorje.

“Je li Sven Mišković položio i kad državnički ispit? On je neovlašteni tužitelj. Ako Dinamo, privatna pravna osoba, kaže  –  ne, mi nismo oštećenici i ne tražimo obeštećenje od Mamića! Zašto to netko treći radi?”, nastavlja Mamić.

“Ja ni jednu odluku nisam dobio pozitivnu, a po tumačenju mojih odvjetnika i stručnjaka nisam kriv. Ja govorim pred novinarima upravo zato da pitate da vam objasnimo…”

Njegov odvjetnik je kazao kako sukladno međudržavnim sporazumima Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj. “On je slobodan državljanin BiH”, dodao je.

Mamić: Ne vjerujem hrvatskom pravosuđu

Mamićeva obrana na sudu je rekla kako on ne prihvaća izručenje Hrvatskoj.

“Završeno je ročište o ekstradiciji Zdravka Mamića. Sutkinja suda BiH Tatjana Kosović upitala ga je zna li zbog čega se nalazi pred sudom. Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu, a sutkinja ga je upozorila da dok traje postupak pred sudom, svaku promjenu adrese mora prijaviti. Rekao je da je državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da posjeduje matične brojeve obje države”, ispričala je reporterka N1.

“Rekao je i da je po zanimanju menadžer u sportu. Njegov odvjetnik kazao je da Mamić ne prihvaća dobrovoljno izručenje Hrvatskoj jer nema zakonskih uvjeta shodno činjenici da je državljanin BiH”, dodala je reporterka N1 uz napomenu da je Mamić rekao da se radi “o montiranom procesu” i da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Novinarka Al Jazeere Balkans javlja kako Mamić nije mogao pokazati uvjerenje o državljanstvu.

aktuelno.ba/index.hr

Komentari

Komentara