Krizni štab FBiH: 7 novooboljelih za 24 sata, izbjegli smo najcrnji scenarij

U protekla 24 sata u FBiH su na novi soj koronavirusa testirana 603 uzorka, od kojih je sedam bilo pozitivno na COVID-19, kazao je danas stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Ukupan broj oboljelih u FBiH trenutno iznosi 729 osoba.

Situacija po kantonima je sljedeća: i dalje je najviše oboljelih u HNK – 222, a slijede TK – 82, ZHK – 75, KS – 95, ZDK – 97, USK – 66, SBK – 33, Livanjski kanton 36, BPK – 20, te Posavski kanton koji ima tri oboljela.

Hospitalizirana su 73 pacijenta, na respiratoru je osam osoba.

Najmlađi pacijent je beba s područja ZDK, rođena ove godine, koja je, istakao je Peršić, trenutno dobrog stanja, ali je hospitalizirana da bi bila pod stalnim nadzorom u Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Do ovog obraćanja imamo 92 oporavljena. Od posljedica COVID-19 umrlo je 29 osoba, od čega skoro  69 posto u dobi preko 65 godina”, kazao je Peršić.

Zahvalio se zdravstvenim radnicima koji skoro tri mjeseca rade non-stop, ali i građanima koji se pridržavaju mjera i uputa, jer zbog toga zasad imamo zadovoljavajuću situaciju.

Izbjegli smo najcrnji scenarij u smislu da nismo imali nagli rast oboljelih. Uspjeli smo razvući epidemiju. Imamo blagi porast broja oboljelih”, dodao je Peršić.

Na pitanje hoće li zdravstveni radnici dobiti neku vrstu nagrade za svoj rad, odgovorio je da je i ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić rekao da će se truditi da to pitanje dođe na dnevni red Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara