Krade li vam neko Wi-Fi? Pogledajte kako to provjeriti

Internet vam je sporiji nego što bi trebao biti? Sumnjate kako se na vaš Wi-Fi prikačio i neko ko za njega ne plaća? Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete otkriti i onemogućiti većinu nezvanih uljeza.

Provjerite Wi-Fi router

Vaš bežični preusmjerivač (router) trebao bi imati lampice koje svijetle dok je internetski promet aktivan, između ostalog. Pogasite sve vaše uređaje spojene na internet i pogledajte ima li aktivnosti. Ako ima, moguće je kako se neko neovlašteno zakačio na vašu Wi-Fi mrežu.

Provjerite ko se sve spojio

Svaki bežični router ima upravljačku ploču s popisom uređaja povezanih na vašu Wi-Fi mrežu. Za pristup ćete trebati IP adresu vašeg računara. U Windowsima pritisnite tipke Win i R zajedno i u prozor upišite ipconfig, pa potražite broj uz Default Gateway. Na Macu otvorite Network Preference i Router. Unesite IP u adresnu traku web preglednika. Za pristup ćete trebati korisničko ime i lozinku. Pronaći ćete naziv uređaja te IP i MAC adrese. Provjerite ima li uljeza.

Upogonite softverski alat

Posao otkrivanja uljeza možete povjeriti i softverskim alatima. Who Is On My WiFi će vas, recimo, upozoriti kad otkrije sumnjivo spajanje. Za Angry IP Scanner nije važno koristite li Windowse, MacOS ili Linux kako bi vam prikazao ko je sve spojen na vašu mrežu, a za skeniranje mreže će poslužiti i Wireless Network Watcher.

Zasebna mreža

Izbjegavajte sigurnosne protokole WEP i WPA – radije koristite WPA2 (WPA2-AES, po mogućnosti).  Ukoliko baš morate koristiti stariji i manje siguran protokol, napravite zasebnu mrežu za uređaje koji će je koristiti. Promijenite lozinku za pristup upravljačkoj ploči vašeg routera. Promijenite lozinku za pristup vašoj Wi-Fi mreži i ne dijelite je olako.

aktuelno.ba / tportal.hr

 

Komentari

Komentara