Katolici danas proslavljaju Uskrs, najveći kršćanski praznik

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, kojim se slavi jedna od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Na području svih župa u BiH vjernici danas slave ovaj praznik uz želju da im donese životnu radost i spremnost za suočavanje se sa svim izazovima svagdašnjice.

“Krist nas je svojim uskrsnuć01em usrećio nesebičnim bratoljubljem. Izgrađujmo, onda međusobnu solidarnost kako bismo unijeli više svjetla u ovo sumorno društvo i tako ga iznutra ozdravljali. Hajdemo kao narod uskrsnuti, oživjeti, preobraziti se i usmjeriti na bolji i ljepši život. Iskreno vas pozivam na ovaj korak dobra protiv zla, svjetla protiv tame, istine protiv laži, nade protiv beznađa”, pozvao je u tradicionalnoj uskršnjoj poslanici Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Uskrs uvijek pada u nedjelju, ali traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer večernjom misom. Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedelje, što čini sveto trodnevlje.

Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak vuče korijenje još od jevrejskog načina računanja praznika, kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti večer ranije. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje.

Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.

BHRT

Komentari

Komentara