-
Ministarstvo obrazovanja i nauke TK podržava diplomirane pedagoge-psihologe - 19 hours ago
-
Kolegij Skupštine TK zakazao 22. redovnu i 23. sjednicu Skupštine hitnog karaktera - 19 hours ago
-
Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli - 20 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a/SKP: Otkriveni počinioci više KD Prijevara, oduzeta sloboda jednom licu - 22 hours ago
-
U toku radovi na čišćenju korita rijeka Jale i Soline - 22 hours ago
-
Ministar Gazdić u radnoj posjeti biblioteci Behram-beg - 2 days ago
-
MUP TK: Održan okrugli sto „Nacrt zakona o oružju i municiji TK“ - 2 days ago
-
Održana konferencija za novinare povodom 15. tuzlanskih neuroloških susreta - 2 days ago
-
FZZZ: Javni poziv „Tražim poslodavca 2024“ biće otvoren od 13. do 15. maja - 2 days ago
-
Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno ukupno 31 vozač, izdato 176 prekršajnih naloga - 2 days ago
Kakvu hranu jesti za ramazan kad je post na visokim temperaturama?
Semen Oner, šefica kuhinje s Odsjeka za kulinarstvo na Univerzitetu za ekonomiju u Izmiru, u Turskoj, tokom odabranog mjeseca za muslimane, ramazana, savjetovala je konzumaciju jela koja nisu previše začinjena.
Podsjetila je kako je post i ove godine dug i dolazi u vrijeme kada su povišene temperature zraka zbog čega je savjetovala namirnice i hranu napravljenu na maslinovom ulju i sa dodatkom jogurta.
“Savjetujem izbjegavanje vrlo začinjene, slatke i slane hrane, jer izaziva žeđ. Ispravnije je usmjeriti se ka lakšoj hrani”, poručila je Oner.
Podsjetila je kako je moguće pronaći svježe namirnice i sezonsko voće i povrće.
“Treba birati jela na maslinovom ulju ili jela sa povrćem i mesom. Naprimjer, kao što može artičoka na maslinovom ulju, može i artičoka sa mesom”, rekla je Oner koja savjetuje izbjegavanje pržene hrane.
Idealna sofra za iftar, prema njenim riječima, bila bi jela u kojima preovladava povrće te napomenula da postoje mnoga jela koja se mogu napraviti od patlidžana.
Također, preporučila je pravljenje čorbi od jogurta ili čak hladne čorbe od paradajza koja je ispravan izbor kako bi se nadomjestila izgubljena količina tečnosti tokom dana kada su povišene temperature zraka.
Oner je savjetovala i pravljenje poslastica koje nisu teške za stomak, odnosno voćne varijante.
Anadolija /Radiosarajevo ba / aktuelno.ba