-
Delegacija Vlade TK na obilježavanju 26 godina Općine Sapna - about 1 hour ago
-
Određena mjera jednomjesečnog pritvora za Mehmeda Djedovića i Elvira Malkića iz Tuzle - 1 day ago
-
Jubilarni 25. Godišnji koncert Ansambla Tuzlanke - 1 day ago
-
U toku javna rasprava o Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu - 1 day ago
-
Intenzivirane aktivnosti na uređenju grada - 1 day ago
-
Završeni radovi na sanaciji Doma kulture u MZ Požarnica - 1 day ago
-
Okrugli sto o zaštiti od diskriminacije osoba s invaliditetom, sutra u Tuzli - 1 day ago
-
Određena mjera jednomjesečnog pritvora za Edisa Kovača (31) iz Tuzle - 1 day ago
-
Uprava policije/PU Tuzla: Uhapšen S.A. iz Tuzle zbog 15 krivičnih djela Teške krađe - mar 15, 2024
-
Tuzla bi uskoro mogla postati prvi grad u BiH koji će imati moderno opremljen astrološki opservatorij VIDEO - mar 15, 2024
Kakvu hranu jesti za ramazan kad je post na visokim temperaturama?
Semen Oner, šefica kuhinje s Odsjeka za kulinarstvo na Univerzitetu za ekonomiju u Izmiru, u Turskoj, tokom odabranog mjeseca za muslimane, ramazana, savjetovala je konzumaciju jela koja nisu previše začinjena.
Podsjetila je kako je post i ove godine dug i dolazi u vrijeme kada su povišene temperature zraka zbog čega je savjetovala namirnice i hranu napravljenu na maslinovom ulju i sa dodatkom jogurta.
“Savjetujem izbjegavanje vrlo začinjene, slatke i slane hrane, jer izaziva žeđ. Ispravnije je usmjeriti se ka lakšoj hrani”, poručila je Oner.
Podsjetila je kako je moguće pronaći svježe namirnice i sezonsko voće i povrće.
“Treba birati jela na maslinovom ulju ili jela sa povrćem i mesom. Naprimjer, kao što može artičoka na maslinovom ulju, može i artičoka sa mesom”, rekla je Oner koja savjetuje izbjegavanje pržene hrane.
Idealna sofra za iftar, prema njenim riječima, bila bi jela u kojima preovladava povrće te napomenula da postoje mnoga jela koja se mogu napraviti od patlidžana.
Također, preporučila je pravljenje čorbi od jogurta ili čak hladne čorbe od paradajza koja je ispravan izbor kako bi se nadomjestila izgubljena količina tečnosti tokom dana kada su povišene temperature zraka.
Oner je savjetovala i pravljenje poslastica koje nisu teške za stomak, odnosno voćne varijante.
Anadolija /Radiosarajevo ba / aktuelno.ba