Izmjene Zakona o osnivanju JU Odgojni centar TK

Zbog neopravdanosti daljeg postojanja Nadzornog odbora JU Odgojni centar TK, te potrebi korigovanja teksta Zakona u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, na redovnoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o osnivanju JU Odgojni centar TK.

Naime, Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, je propisano da nadzor nad izvršenjem i kontrolu izvršenja odgojne mjere upućivanja maloljetnika u odgojni centar, vrši sudija koji je izrekao odgojnu mjeru. Ujedno, neposredni nadzor i kontrolu izvršenja odgojnih mjera vrši sudija ili tužilac najmanje jednom godišnje, a identična norma je propisana i Zakonom o osnivanju JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona.

Takođe, propisano je i da nadzor nad provedbom odredaba tog zakona vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave TK. Osim toga, Odgojni centar kao javna ustanova se nalazi u budžetskom sistemu kao potrošačka jedinica Tuzlanskog kantona, te je samim tim kontrola poslovanja Odgojnog centra podložna kontroli interne revizije Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona, u skladu sa Zakonom o internoj reviziji. Imajući u vidu Ministarstvo pravosuđa i uprave je smatralo neopravdanim dalje postojanje Nadzornog odbora u Odgojnom centru.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara