INZ: ┼átite─çi zdravlje ┼żivotinja, ┼ítitimo zdravlje ljudi

Povodom predstoje─çeg Kurban-bajrama (21. avgust) Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da uprili─Źe tradicionalno klanje kurbana u doma─çinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoni─Źkih objekata, da je neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda ┼żivotinja prije klanja, te mesa i organa zaklane ┼żivotinje poslije klanja.

Prisutna je stalna opasnost od zaraznih i parazitarnih bolesti ┼żivotinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na ─Źovjeka direktnim kontaktom sa bolesne ┼żivotinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih ┼żivotinja, izlu─Źevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoli┼ía.

Neophodno je po┼ítivanje propisa o kurbanu, preporuka i njihove prakti─Źne primjene, kako bi dodatno unaprijedili kontrolu zdravlja ┼żivotinja, ishranu ┼żivotinja, jasno definirali uslove┬á┬ámjesta za klanje, te ispo┼ítovali propise o dobrobiti ┼żivotinja, zdravstvenoj ispravnosti, higijeni, za┼ítiti okoli┼ía i za┼ítiti ljudi na radu.

Stru─Źnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, procjenom rizika i prevencijom ne┼żeljenih situacija, sa ciljem za┼ítite zdravlja ljudi i ┼żivotinja daju preporuke da ┼żivotinje, koje su namijenjene za Kurban-bajram, moraju biti zdrave, obilje┼żene u┼ínim markicama, te ih je obavezno pregledati jo┼í dok su ┼żive. To se mo┼że obaviti putem veterinarskih stanica, koje ─çe od tih ┼żivotinja obavezno uzeti krv i dostaviti na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo ┼żivotinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.

Neophodno je da se klanje ┼żivotinje provede na ┼íto humaniji na─Źin, bez da se ┼żivotinji nanosi nepotrebna bol i patnja. Kako bi se smanjio rizik od naknadnog one─Źi┼í─çenja mesa, potrebno je obezbijediti ─Źiste higijenske uslove za klanje, ─Źist prostor, higijenski ispravnu vodu za pranje mesa, ruku, alata i pribora koji se koristi, ─Źiste posude za prihvat organa i sli─Źno. Osobe koje obavljaju klanje i manipuli┼íu sa mesom moraju biti zdrave i imati dobre higijenske navike.

U narednom periodu INZ ─çe objaviti set uputstava o neophodnim postupcima u manipulaciji mesom zaklanih ┼żivotinja, te njihovom, procesu “zrenja” na hladnom temperaturnom re┼żimu, a sve prije nego se ono uru─Źuje, odnosno donira drugim osobama ili institucijama.

Ovaj problem je posebno izra┼żen u ljetnom periodu kad je termi─Źki nepripremljeno i neobra─Ĺeno meso znatno sklonije kvarenju i preno┼íenju zaraznih i drugih bolesti. Posebnu pa┼żnju u ovo doba godine treba posvetiti i ne┼íkodljivom na─Źinu zbrinjavanja ┼żivotinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada mo┼że dodatno ugroziti zdravlje ljudi i ┼żivotinja.┬á

Institut za zdravlje i sigurnost hrane ─çe, u cilju podizanja svijesti i edukacije osoba uklju─Źenih u predstoje─çe aktivnosti klanja kurbana, potencirati veterinarsko-zdravstveni nadzor i zdravstveno utvr─Ĺene procedure, posebno imaju─çi u vidu ─Źinjenicu da su na prostoru BiH zabilje┼żeni slu─Źajevi razli─Źitih bolesti ┼żivotinja, uklju─Źuju─çi i one koje su direktno povezane sa nepravilnim rukovanjem mesom.┬á

Laboratorijski i ljudski potencijali INZ-a ─çe, u cilju smanjenja rizika po zdravlje ljudi, biti na raspolaganju u punom kapacitetu u savjetodavnom, ali i domenu dijagnostike bolesti ┼żivotinja.

Tako─Ĺer, bi─çe pripremljene informativne bro┼íure i leci, u kojima ─çe se detaljno pisati neophodne procedure i postupci, koje je potrebno ispo┼ítovati da bi se osigurala zdravstvena ispravnost kurbanskog mesa i proizvoda koji se koriste za ljudsku ishranu. Svi materijali ─çe biti dostupni na internetu, dru┼ítvenim mre┼żama, te u saradnji sa institucijama Islamske zajednice u Zeni─Źko-dobojskom kantonu na raspolaganju i vjernicima koji planiraju klanje kurbana.

aktuelno.ba / Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Komentari

Komentara