Hajra Ćatić: Teško je živjeti u vremenu u kojem je sve manje onih koji vam žele pomoći da nađete ubijenog sina

Majke Srebrenice su i ovog 11- og sparnog junskog dana u ustaljenom terminu došle na Trg žrtava Srebrenice u Tuzli kako bi izrazile svoje nezadovoljstvo, prije svega kažnjavanjem i procesuiranjem ratnih zločinaca a zatim i zatvaranjem ICMP- ovog centra za identifikaciju nestalih osoba u Tuzli.Prema riječima Hajre Ćatić- predsjednice udruženja “Žene Srebrenice”, zatvaranje ovog centra će samo dodatno otežati i usložiti i onako već sporu identifikaciju.

“Ja još nisam pronašla svoga sina, mnogo je majki koje i danas vidite ovdje i koje traže isto, kosti svojih ubijenih za smiraj i dženazu. Zatvaranje ICMP-ovog centra u Tuzli će nam dodatno otežati pronalazak naših nevino ubijenih.Ogorčene smo, šta drugo reći, tužno je kada u toj potrazi za dijetom imate osjećaj da se sve pokušava zaboraviti, izjednačiti, potisnuti u drugi ili treći plan”- kazala je Ćatić.

Članica udruženja Nura Begović je pozvala porodice da pronađu snage i pristanu na ukop svojih identifikovanih članova porodice od čijih tijela je identifikovano tek mali dio posmrtnih ostataka.

” Oko 150 identifikovanih tijela još čeka pristanak i potpis članova porodica za ukop i dženazu.Razumijem porodice jer se radi u većini slučajeva o jednoj ili dvije kosti, ali mislim da je bolje da se i takva tijela dostojno ukopaju jer treba da budu u mezarjima u kojima su i ostali nevino ubijeni, a identifikacija i reekshumacija će još biti i to možemo dopunjavati” – kazala je Nura Begović.

Ona je još dodala da je za ovu predstojeću dženazu u Potočarima do sada identifikovano i spremno 30 ubijenih Srebreničana, te da što se organizacije dženaze tiče sve teče u najboljem redu.

R.T.

Komentari

Komentara