Hajra Ćatić: Najmanje što očekujemo u presudi Ratku Mladiću je doživotna robija i presuda za genocid (FOTO)

U znak sjećanja na 11. juli 1995. kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Udruženje “Žene Srebrenice” uz podršku brojnih organizacija i udruženja iz BiH, i ovog jedanaestog u mjesecu, održale su mirni protest na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli.

“Kao što znate izricanje presude Ratku Mladiću je 22. novembra ove godine i svi smo u iščekivanju te presude u nekakvom grču.Najmanje što očekujemo je presuda za genocid i to ne samo u Srebrenici već i svih sedam preostalih općina Podrinja.Svaka druga presuda uz naravno i onu doživotnog zatvora za nas majke Srebrenice je neprihvatljiva”- istakla je u svom obraćanju Hajra Ćatić predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Hajra Ćatić je još dodala da se još uvijek traga za preko hiljadu ubijenih, mnoge majke su umrle kaže Hajra a da nisu uspjele dostojno sahraniti svoje članove porodice, “I ja sam jedna od onih koja još uvijek traga za svojim sinom” a otkrivanje masovnih grobnica je sve manje.- dodala je još Ćatić.

 Podsjećaju da je tog dana 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštičene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima, a kao ishod te krvave epizode u kojoj su Ujedinjene nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 10.000 njihovih najdražih.

Danas su majkama Srebrenice podršku pružile i predstavnice Medzlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i koordinatorice za ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom, te Medžlisima IZ Bosanski Šamac i Gračanica.

Mimohod su podržale dženatlijke iz pomenutih medžlisa kao i džematlijke tuzlanskog džemata Donja Obodnica, te učenice i profesorice Behram-begove medrese iz Tuzle.

R.T.

Komentari

Komentara

Posted In: