Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za Raziju Mujanović novu članicu Kuće slavnih

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u nedjelju 15.10.2017. godine, upriličio je prijem u Gradskoj upravi, za košarkašicu Raziju Mujanović, novu članicu Kuće slavnih Međunarodnog košarkaškog saveza-FIBA u generaciji 2017. godine.

“Danas smo ugostili najbolju košarkašicu BiH i Evrope svih vremena i, ako  ne najbolju, onda jednu od najboljih košarkašica svijeta svih vremena. Ja bih rekao, najbolju na planeti. U velikoj grupi najvećih mogućih košarkaških imena, usla je ove godine u Kuću slavnih kao jedina žena, dakle nema bolje košarkašice na svijetu. Naša je sreća da je njen košarkaški put počeo ovdje u Tuzli. Sjetimo se evropske krune naših košarkašica Jedinstva, predvođenih Razijom Mujanović, velikog posla koji je sa tom ekipom, napravio veliki trener ženske košarke Mihajlo Mišo Vuković. I onda se sjetimo nekog zlatnog doba, kada smo bili prvaci Evrope. Ko je sada u tako važnom sportu prvak Evrope ili sličnom nekom sportu? Veliko je životno djelo Razije Mujanović, ući u Kuću slavnih, ući u istoriju. Sada je Razija Mujanović istorijska ličnost. Naša najbolja košarkašica svih vremena je najbolja evropska košarkašica, najbolja svjetska košarkašica. Sve je ovo vrlo impresivno i velika čast za BiH i posebno za građane Tuzle. Ja izražavam zahvalnost i duboko poštovanje prema gospođi Raziji Razi Mujanović, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Protekle sedmice upriličena je i službena ceremonija primanja u FIBA-inu Kuću slave, koja se nalazi u sjedištu FIBA-e u Ženevi.

“Meni je posebno drago da sam ponovo u Tuzli, sa mojima, jer ovdje sam počela i ovdje je najljepše. Biti među velikanima, učinilo me presretnom što sam se izborila za ulazak u Kuću slavnih i pogotovu što je bila jako velika konkurencija. Bila sam jedina žena među muškarcima i među tim velikanima”,  izjavila je Razija Mujanović.

Jedna od najvećih sportistkinja koju je BiH ikada imala, Razija Mujanović osvojila je četiri evropska klupska naslova, te isto toliko puta proglašavana najboljom košarkašicom Evrope. Kao članica tuzlanskog Jedinstva Aida, prvi naslov prvaka Evrope osvojila je 1989. godine, da bi ovaj uspjeh ponovila 1992., kao članica košarkaškog kluba iz Španije Dorna Godella, a 1994. i 1995. godine s italijanskim klubom Pool Comense. S reprezentacijom Jugoslavije osvojila je srebrnu olimpijsku medalju 1988. godine, a dvije godine kasnije na Svjetskom prvenstvu okitila se istom medaljom. Na Mediteranskim igrama 1993. godine osvojila je zlato u dresu bh. reprezentacije.

aktuelno.ba / Gradska uprava

Komentari

Komentara