Gradačac: Sajam šljive od 28. do 31. augusta

– U Gradačcu spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća – U četiri dana sajma, od 28. do 31. augusta biće organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava – Ove godine partneri Sajma šljive su Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad –

Tradicionalni, već 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 28. do 31. avgusta. Na najstarijem specijaliziranom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inozemstva.  U četiri dana sajma biće organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. Kao i do sada, organizatori, Gradačački sajam, će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim znanstvenim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom.

Gradacac1

Kako je Gradačac šljivarski kraj, Sajam će biti prilika za razgovor o tome kako domaći poljoprivredni proizvodi mogu biti konkurentni na inozemnom tržištu. Jedan od pozitivnih primjera je svakako izvoz šljive u zemlje EU i rusko tržište i brend “BH šljiva”.
Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu gospodarsku granu. Na Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi. I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gospodarstvu “Krušik“ u Skugriću Donjem ocjenjivat će se rakije, a najboljima biti uručene velike medalje.  Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji. Na jubilarnom 45. Sajmu šljive sudjelovalo je 320 izlagača, a sajmište je posjetilo oko 25.000 posjetitelja.
Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je vodeći poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini i njegov značaj iz godine u godinu potvrđuje dolazak brojnih delegacija iz zemlje i regije. 45. Sajam šljive u Gradačcu je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a pored njega svečanu vrpcu su presjekli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Prošle godine, u povodu 50. godina od osnivanja ove manifestacije, partner Sajma je bio Grad Zagreb. Ove godine partneri Sajma šljive su Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Gradacac2

Očekuje nas i 2. sajam pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodim sudjelovanjem na kojem su predstavljeni brojni znanstveni radovi. I ove godine će biti dodijeljene medalje za kvalitetu ocijenjenih medova i održano stručno savjetovanje za pčelare. Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program, a za goste, izlagače i posjetitelje će biti organizirana i tradicionalna “Plava noć”. Prijave za 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive su u tijeku, a više informacija potražite na www.gradacackisajam.com.ba. ili klikom na sliku iznad…
Za očekivati je da će i ove godine Kantonalna privredna komora Tuzla uspjeti realizovati nastup na ovom Sajmu firmi članica Komore, u okviru tradicionalne sajamske postavke pod nazivom “Privreda TK”.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara