Gornjotuzlanski “Marš sjećanja” kao čin borbe protiv zaborava

U znak sjećanja na 19. juni 1992. godine kada se vodila jedna od najvećih bitaka za slobodu Gornje Tuzle i ove godine organiziran je ”Marš sjećanja” čija linija kretanja je nekadašnjim ratnim stazama gornjotuzlanskih boraca.

Najmlađi učesnici ovogodišnjeg “Marša sjećanja” položili su cvijeće na spomen obilježju Šehidska česma, proučena je Fatiha za sve gornjotuzlanske šehide, nakon čega je izvršeno postrojavanje učesnika.

Na ovoj stazi dugoj oko osam kilometara učesnici će proći mjesta na kojima su se 1992. godine vodile žestoke borbe protiv agresora za odbranu Gornje Tuzle, a planirani su i kraći časovi historije preživjelih učesnika ovih bitaka.

Podsjećanja radi, samo u jednom danu, 19. juna 1992 godine Gornja Tuzla je za odbranu Bosne i Hercegovine dala, šest šehida, koji su na bedemima odbrane ljudske časti i dostojanstva čovjeka, poginuli u najvećoj bitci za odbranu Tuzle u to vrijeme.

Samir Kuranović (Zlatni ljiljan), Hasan Malagić, Ibrahim Karić, Seid Terzić, Nurdin Hadžibeganović i Zejćir Ćatibušić, imena su gornjotuzlanskih heroja koji su poginuli u jednom danu 19. Juna 1992 godine na tri različite lokacije iznad Gornje Tuzle.

Ovaj datum se od 1992. godine obilježava i zvanično kao Dan Mjesne zajednice Gornja Tuzla.

Mladi su sa “Marša sjećanja 92” Gornja Tuzla, poslali poruku da  nisu zaboravili na one koji su prolijevali svoju krv i dali svoje živote za Gornju Tuzlu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu !

R.T.

 

Komentari

Komentara