Gornjotuzlaci obilježili 26. godišnjicu od formiranja Samostalnog odreda

Na današnji dan, prije 26. godina formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla, koji je kasnije prerastao u 1. bataljon 1.Tuzlanske brigade, a tim povodom danas su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma”, zatim na spomen obilježje prvom poginulom borcu Samostalnog odreda Faiku Mandžukiću, spomeniku palim borcima Tetime i spomeniku narodnog heroja Abdurahmana Saračevića Ace(1941-1945), a u Čaršijskoj Hadži – Iskender džamiji, nakon podne namaza proučen je i tevhid svim šehidima Gornje Tuzle.

Zbog mjeseca Ramazana ove godine nisu upriličeni drugi tradicionalni događaji ovim povodom kao što su svečana akademija, postrojavanje bivših boraca i druženje.

O značaju ovog datuma za Gornju Tuzlu, a i Tuzlu i cijelu BiH, kratko je govorio Ćazim Mušanović- prvi komandant odreda, a prisutnima su se kratko još obratili i Maida Mehmedović- predsjednica Savjeta MZ Gornja Tuzla, te glavni imam MIZ-e Gornja Tuzla Salih ef. Jusić.

Podsjećanja radi ovo je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle. U to vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja.

Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja. Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica.

Glavnina jedinica se organizuje na lokaciji Gudelj. Odred dobija odrednicu „ Samostalni „ , a dužnost komandovanja preuzima Ćazim Mušanović. Odred su sačinjavale dvije čete, prva i druga. Prva četa pod komandom Hazima Hadžiabdića je preuzela odbranu južnog dijela Gornje Tuzle, dok je druga četa pod komandom Muhameda Memiševića – Hansa, preuzela odbranu sjevernog dijela.

Tih dana 1992. godine je došlo je do pojačanog odziva Gornjotuzlaka u Odred tako da se uspostavlja linija od Hafizovog Brda, Poloma, Dragčina, Tursunovače, Ćeteništa do Tetime, kojom se zaustavljaju napadi neprijateljskih jedinica.

Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

Ratni put Samostalnog odreda Gornja Tuzla bio je buran, težak, mukotrpan, ali veoma značajan za odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Odred je na svom ratnom putu učestvovao na svim ratištima sjeveroistočne Bosne i šire kao što su Teočansko, Vozućko, Gradačačko, Brčansko, Sarajevsko, Olovsko, Bihaćko i druga ratišta.

Nažalost, cijena odbrane Gornje Tuzle, Tuzle i BiH, su 43 poginula borca i šehida diljem ratišta, 40 civilnih žrtava rata, 65 ratnih vojnih invalida, i velika materijalna šteta.

R.T.

Komentari

Komentara