Gornjotuzlaci obilježili 19. jun, dan u kojem se miješaju ponos i tuga

O borcima i herojima Gornje Tuzle se malo zna, ponajviše zato što nisu skloni da se hvale, da pričaju o sebi i svojim velikim ratnim pobjedama, a dobrim dijelom i zbog toga što su njihove ratne priče pričali drugi, na jedan potpuno drugačiji i iskrivljen način.

Tek da se zna, na današnji dan 19. juna 1992 godine u sudbonosnoj bitci na lokalitetu “Hrastik” i koti “Novo Naselje” u jednom danu za odbranu Bosne i Hercegovine život je izgubilo čak šest Gornjotuzlaka, a to su Samir Kuranović (Zlatni ljiljan), Hasan Malagić, Ibrahim Karić, Seid Terzić, Nurdin Hadžibeganović i Zejćir Ćatibušić.

Građani Gornje Tuzle, učesnici bitke za “Hrastik”, borci i prijatelji poginulih heroja oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, predstavnici brojnih organizacija i institucija, političkih stranaka i nevladinog sektora, okupili su se danas na “Šehidskoj česmi” u Gornjoj Tuzli gdje su položili vijence i cvijeće u znak sjećanja na veliki dan za Gornju Tuzlu,  dan kada se 19. juna 1992 godine vodila žestoka borba sa okupatorima i agresorom za odbranu Tuzle, na brdima iznad Gornje Tuzle, a položeni su i vijenci i cvijeće na mjesta pogibija svih branilaca Gornje Tuzle, te na spomenik poginuli borcima na Tetimi.

Ovaj datum se od 1992 godine obilježava i zvanično kao Dan Mjesne zajednice Gornja Tuzla.

Foto: arhiv

R.T.

Komentari

Komentara

Posted In: